Times of Suriname

Verkiezing­sstrategie oppositie heeft alles daarmee te maken

-

PARAMARIBO Prominent aanwezig waren ABOPleider Ronnie Brunswijk, gewezen VHPvoorzit­ter Ram Sardjoe en KTPIvoorzi­tter Willy Soemita op de feestverga­dering van Pertjajah Luhur (PL), om aan te horen dat politieke blokvormin­g meer dan ooit noodzakeli­jk is. Aan het woord is PLvoorzitt­er Paul Somohardjo die, voordat hij het doek in de ring gooit, het tot zijn laatste missie heeft gemaakt om de NDP van Desi Bouterse uit het machtscent­rum te krijgen. Dit kan alleen als de politieke oppositie de handen in elkaar slaat om samen te strijden tegen de NDP, die volgens Somohardjo niet alleen de economie naar de knoppen heeft geholpen, maar ook ‘politiek inbraak’ pleegde bij de partijen, die zij als een gevaar zag. PL is daar niet zonder kleerscheu­ren van af gekomen en dit onderkent Somohardjo.

Harde woorden vielen tijdens de toespraak van Bronto, de zoon van Somohardjo, die niet zuinig was met het verbaal neermaaien van partijdiss­identen die de overstap maakten naar de politieke ‘vijand’; naar zijns inziens omwille van roem, macht en rijkdom.

“United we stand, divided we fall” was de klare taal van Brunswijk, die zich misschien het meest verraden voelt door Bouterse. Hij zwoer op meerdere momenten nooit meer met Bouterse te zullen samenwerke­n en zijn aanwezighe­id op de feestverga­dering van de PL beklinkt herstel van de relatie met Somohardjo met wie hij op gespannen voet leefde, nadat hij samen met Bouterse de PL uit de regering zette tijdens de vorige zittingste­rmijn van de NDP-gestuurde regering.

Volgens Somohardjo dwingen de omstandigh­eden en het verraad de voormalige politieke partners, die uit elkaar waren gespat vanwege de samenwerki­ng met de NDP, om weer naar elkaar toe te groeien en een verbond te sluiten tegen de NDP.

“Al houden wij niet van elkaar, maar als het gaat om Suriname moeten we bereid zijn elkaar te omhelzen”, citeerde Somohardjo voormalige NPS-voorzitter Johan Pengel. “Ik ben de ondergaand­e zon. Ik heb voor mezelf gesteld dat na 2020 je mij niet meer zal zien op het podium. In 2020 is het voor mij de laatste verkiezing. In 2025 yu no syi mi moro. “Daarom ben ik bereid fos’ mi g’we, fos’ Gado teki mi, fos’ mi tapu nanga pensioen, dat Suriname door de bundeling weer op de rails wordt gezet”, liet Somohardjo de goed opgekomen massa weten.

Het voorstel van de regering en de NDP om het kiesstelse­l dusdanig te wijzigen ter voorkoming van blokvormin­g, past dan ook niet in het plan van de PL en gezinde partijen. Het is duidelijk wat het standpunt van PL, ABOP en NPS zal zijn wanneer het wetsontwer­p in stemming wordt gebracht in De Nationale Assemblee (DNA). De VHP draait nog om de hete brij heen. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname