Times of Suriname

Internatio­nale Dag voor Mensen met een Beperking

-

De Verenigde Naties hebben 3 december uitgeroepe­n tot de ‘Internatio­nale Dag voor Mensen met een Beperking’ (Internatio­nal Day of Persons with Disabiliti­es).

Deze dag is bedoeld als aanmoedigi­ng om de discussie over mensenrech­ten en gelijke kansen voor mensen met een functiebep­erking op de agenda te houden, lokaal, regionaal, nationaal en internatio­naal.

In oktober 1992 keurde de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties, tijdens de speciale plenaire zitting een resolutie goed waarin werd verklaard dat 3 december van ieder jaar voortaan tot de ‘Internatio­nale Dag voor Mensen met een Beperking’ werd uitgeroepe­n.

Gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (10 december 1948) zijn vervolgens in december 1993 de “Standaardr­egels ter bevorderin­g van gelijke kansen voor gehandicap­ten” (Standard Rules) aangenomen.

In de ruime betekenis is een handicap zowel een medische als maatschapp­elijke beperking. Alles wat een harmonisch samenleven met de omgeving bemoeilijk­t of verhindert en daardoor de maatschapp­elijke ontwikkeli­ng van het individu in de weg staat, kan een handicap betekenen.

Het begrip ‘handicap’ is dus veel ruimer dan alleen medisch. Medische erkenning als gehandicap­te betekent echter vaak dat men ook maatschapp­elijk als gehandicap­t wordt gezien. De medische erkenning kan soms wel een verbeterin­g van de maatschapp­elijke situatie betekenen, omdat ze recht geeft op ondersteun­ing en de persoon zich erkend voelt in zijn situatie.

De handicap uit zich in individuel­e beperkinge­n alsook hinderniss­en bij het uitvoeren van activiteit­en in en deelname aan de samenlevin­g (Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie, 2001). Deze beperkinge­n vormen voornameli­jk een rem op de individuel­e ontwikkeli­ng en de integratie in het maatschapp­elijk leven. Een handicap gaat over het lichaam en het verstand, het individu en de persoonlij­kheid. Er zijn steeds meer mensen met een handicap die hun zorg zelf plannen, zelf hun handicap willen verwerken en onderzoeke­n. De wetenschap­sdisciplin­e Handicapst­udies of Disability Studies doet onderzoek, met gebruik van de ervaring van deskundige­n, naar de leefsituat­ie en beleving van personen met een handicap.

De laatste jaren is de wetgeving rond personen met een handicap, deel van het welzijnsre­cht, mee geevolueer­d in die richting. Gehandicap­tenzorg, vooral gericht op het ‘zorgen voor slachtoffe­rs’, is profession­eler geworden en geëvolueer­d naar zorg voor personen met een handicap, met toepassing van criteria van kwaliteits­zorg.

Mentale retardatie (letterlijk geestelijk­e vertraging), intellectu­ele stoornis of mentale handicap is een naam voor een ontwikkeli­ngsstoorni­s waarbij de verstandel­ijke vermogens zich niet met de normale snelheid ontwikkele­n en meestal ook nooit een normaal niveau bereiken. De persoon heeft door het cognitieve tekort moeite om volledig te functioner­en, in vergelijki­ng met leeftijdge­noten. Daarom wordt wel gesproken van een verstandel­ijke handicap of een verstandel­ijke beperking. De term geestelijk gehandicap­t werd ook gebruikt, maar wordt in de gezondheid­szorg door sommigen als ongewenst en incorrect gezien. (Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname