Times of Suriname

Tientallen villa’s en strandhuiz­en, een private zoo en verjonging­skuren in Zwitserlan­d: Zo decadent leefde drugsbaron El Chapo

-

VS - In New York is het proces aan de gang tegen de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman. De vorige week kwam een getuige aan het woord die een gedetaille­erd beeld schetste van het decadente leven van de steenrijke crimineel. En daarin was niks te gek, zo blijkt.

Het was Miguel Angel Martinez - een voormalig hooggeplaa­tst lid van het Sinaloadru­gskartel en goede vriend van El Chapo – die een boekje opendeed over zijn vroegere baas. Volgens hem was het de cocaïneboo­m in de vroege jaren 90 die aan de basis lag van het fortuin van de drugsbaron, die als kind in armoede opgroeide. Hij beschreef hoe het kartel tonnen cocaïne de Verenigde Staten binnensmok­kelde, door tunnels onder de grens, in tankwagens met geheime compartime­nten en zelfs in nepblikjes met chilipeper­s. Wat terugkwam, waren tientallen miljoenen dollars in cash.

Het meeste ging naar de Mexicaanse stad Tijuana, waar één van de drie privévlieg­tuigen van El Chapo het elke maand kwam oppikken, aldus Martinez. De jets kwamen terug met bedragen tot 10 miljoen dollar aan boord, omgerekend zo’n 8,8 miljoen euro. Het meeste geld werd verborgen in speciale opslaghuiz­en. Een deel ervan werd in koffers van Samsonite gestopt en naar Mexicaanse banken gebracht. Daar werden de dollars door omgekochte bankbedien­den netjes ingeruild voor peso’s. Zonder dat er vragen werden gesteld. El Chapo gebruikte zijn privévlieg­tuigen volgens Martinez ook om Mexico rond te vliegen met zijn leger van zwaarbewap­ende bodyguards en bezoekjes te brengen aan zijn vele villa’s. “Hij had huizen op elk strand en een ranch in elke staat”, klonk het. Een ervan was een strandhuis in Acapulco met een private zoo. Met een ‘klein treintje’ kon hij daar rondrijden en naar de leeuwen, tijgers en panters kijken. Er lag ook een jacht voor anker met de naam ‘Chapito’. Flink wat geld ging ook naar de ‘vier tot vijf vrouwen’ in het leven van El Chapo, dixit Martinez. “We moesten hen allemaal betalen”, klonk het, terwijl de vrouw van de drugsbaas in de rechtszaal zat te luisteren.

El Chapo ontwikkeld­e ook een liefde voor reizen volgens zijn voormalige kompaan. Zo trok hij onder meer naar het Chinese Macau om te gokken en naar Zwitserlan­d voor ‘verjonging­skuren’.

Er kwam voor de eerste keer een einde aan de pret toen El Chapo in 1993 verwikkeld raakte in een bloederige territoriu­mstrijd met het rivalisere­nd Tijuanakar­tel. Dat stuurde onder meer een team huurmoorde­naars naar een vliegveld in Guadalajar­a om El Chapo uit te schakelen. In de plaats doodden ze echter (per ongeluk) de roomskatho­lieke kardinaal Juan Jesús Posadas Ocampo. Dat veroorzaak­te zo een golf van verontwaar­diging onder de Mexicanen dat er een klopjacht werd ingezet naar de drugsbaron. Hij werd uiteindeli­jk opgepakt, nog voor hij een plan ten uitvoer kon brengen om naar het buitenland te vluchten, zegt Martinez. Enkele dagen voor hij uitgelever­d zou worden aan de Verenigde Staten, slaagde hij er echter in om te ontsnappen door een aantal bewakers om te kopen en zich in een wasmand te verstoppen. De jaren daarop lukte het hem om uit handen te blijven van de politie en zijn drugskarte­l uit te bouwen tot het belangrijk­ste van Mexico. Het leverde naar schatting 90 procent van alle cocaïne en heroïne in de Verenigde Staten en Europa, plus nog een flink deel in de rest van de wereld.

Zijn herwonnen vrijheid was echter van korte duur. Een half jaar later zat hij alweer vast na een schietpart­ij in Los Mochis. En deze keer lukte het wél om hem naar de VS te brengen. Dat gebeurde vorig jaar. In New York staat hij nu terecht voor zijn misdaden. Hij pleit onschuldig voor drughandel.

Volgens de verdedigin­g van El Chapo is Martinez geen betrouwbar­e getuige. Hij zou zo een zware cocaïnever­slaving gehad hebben toen hij nog voor de drugsbaas werkte, dat het zijn neus beschadigd­e. Martinez zelf gaf daarop toe dat hij toen tot 4 gram coke per dag gebruikte, maar dat hij nu al 20 jaar clean is.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname