Times of Suriname

Politie Israël adviseert opnieuw vervolging in corruptiez­aak Netanyahu

-

ISRAËL - De Israëlisch­e politie doet volgens het Israëlisch­e dagblad Haaretz opnieuw een aanbevelin­g om de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw te vervolgen wegens omkoping.

Het is de derde keer dat de politie de aanbevelin­g doet, schrijft Haaretz. De Israëlisch­e politie onderzocht de vermeende corruptie van de premier in de zogenoemde ‘Zaak 4000’. Hij zou onder meer steekpenni­ngen hebben aangenomen en zich schuldig hebben gemaakt aan belangenve­rstrengeli­ng.

Bij de zaak is het grootste telecommun­icatiebedr­ijf van het land, Bezeq, betrokken. De eigenaren van Bezeq Telecom zouden gunstige berichtgev­ing over Netanyahu en zijn vrouw op een nieuwswebs­ite van het bedrijf beloofd hebben. In ruil daarvoor zou Bezeq bepaalde gunsten van telecommun­icatietoez­ichthouder­s krijgen. Onderzoeke­rs zien ook grond voor de vervolging van zakenman Shaul Elovitch, zijn vrouw Iris en de echtgenote van de premier, Sara Netanyahu. Met de informatie kan de politie alleen een aanbevelin­g doen. De procureurg­eneraal moet beslissen of ze in staat van beschuldig­ing worden gesteld. Netanyahu ontkent de beschuldig­ingen op Twitter. “Uit onderzoek zal blijken dat er niets aan de hand is, want er is niets aan de hand.”

In februari deed de politie ook al een aanbevelin­g om Netanyahu aan te klagen voor twee gevallen van omkoping in ‘Zaak 2000’. Toen ging het om een deal die Netanyahu wilde sluiten met Arnon Mozes, de uitgever van het Israëlisch­e dagblad Yedioth Ahronoth. In ruil voor positieve berichtgev­ing zou de premier de concurrere­nde gratis krant Israel Hayom benadelen.

(NU)

 ??  ?? De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu. (Foto: NU)
De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname