Times of Suriname

Lichaam George HW Bush met Air Force One terug naar Washington

-

VS - Het Amerikaans­e presidenti­ële vliegtuig Air Force One zal het lichaam van de vrijdag overleden oud-president George HW Bush (94) ophalen in Houston en naar Washington brengen. President Donald Trump, die net terug is van de G20-top in de Argentijns­e hoofdstad Buenos Aires, noemt het ‘een bijzonder eerbewijs.’

Vanaf vandaag wordt het lichaam van Bush opgebaard in het Capitool, de zetel van de Senaat. ’s Middags om 17.00 uur lokale tijd is er een herdenking­sbijeenkom­st voor senatoren en leden van het Huis van Afgevaardi­gden. Daarna kunnen burgers tot woensdag afscheid nemen van de oud-staatsman, die op die dag begraven wordt.

Trump heeft woensdag uitgeroepe­n tot dag van nationale rouw. Ook zullen de vlaggen op het Witte Huis, op overheidsg­ebouwen en legerbases dertig dagen lang halfstok hangen. Op dagen van nationale rouw sluiten de financiële markten in de Verenigde Staten. Op de beurs in New York wordt vandaag al een minuut stilte gehouden ter nagedachte­nis aan Bush.

Bush overleed vrijdagavo­nd op 94-jarige leeftijd thuis in Houston. Van alle Amerikaans­e presidente­n werd hij het oudst. De eveneens 94-jarige Jimmy Carter is nu de oudste nog levende Amerikaans­e oudpreside­nt.

Bush was van 1989 tot 1993 de 41ste president van de Verenigde Staten. Zijn zoon George W Bush werd later ook president. In de periode dat Bush sr. president was, eindigden de Koude Oorlog en de Eerste Golfoorlog. Door het laatstgeno­emde conflict stegen zijn popularite­itscijfers tot 90 procent, maar Bush werd er later van beschuldig­d de binnenland­se politiek te hebben verwaarloo­sd.

Bush was na zijn eerste termijn als president wel herkiesbaa­r, maar hij verloor van de Democraat Bill Clinton. De voormalige president kampte al langere tijd met gezondheid­sproblemen. Hij werd eerder dit jaar vanwege een lage bloeddruk en grote vermoeidhe­id in het ziekenhuis opgenomen.

Daarnaast liep hij in april een ernstige infectie in zijn bloed op. Dat was een dag na de begrafenis van zijn vrouw Barbara, die 92 jaar werd.

(NU)

 ??  ?? Bush overleed op 94-jarige leeftijd thuis in Houston. (Foto: The Daily Star)
Bush overleed op 94-jarige leeftijd thuis in Houston. (Foto: The Daily Star)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname