Times of Suriname

Linkse populist López Obrador beëdigd als president van Mexico

-

MEXICO - De linkse populist Andrés Manuel López Obrador is beëdigd als president van Mexico. In zijn inaugurele rede beloofde hij een radicale veranderin­g van regime in een land dat worstelt met bendegewel­d, chronische armoede en corruptie.

Hij noemde het beleid van zijn “neo-liberale” voorganger­s rampzalig. López Obrador herhaalde dat de investerin­gen in het land van 130 miljoen mensen veilig zouden zijn en beloofde de onafhankel­ijkheid van de centrale bank te respectere­n. De Amerikaans­e vicepresid­ent Mike Pence en de dochter van de Amerikaans­e president Donald Trump, Ivanka, waren ook aanwezig bij de inaugurati­e.

De 65-jarige oud-burgemeest­er van Mexico-Stad, die twee keer eerder aan de presidents­verkiezing­en meedeed, voerde een campagne die draaide om de bestrijdin­g van misdaad en corruptie. Ook beloofde hij de ongelijkhe­id te bestrijden en Mexico economisch minder afhankelij­k te maken van buurland de Verenigde Staten. De overwinnin­g van López Obrador kan worden gezien als een politieke aardversch­uiving. De Mexicaanse politiek werd gedurende een groot deel van de vorige eeuw nog

PRI.

Die partij was van 1929 tot 2000 onafgebrok­en aan de macht. Daarna kwamen er twee presidente­n van de rechtse PAN, de Nationale Actieparti­j.

Scheidend president Enrique Peña Nieto behoort weer tot de PRI.

gedomineer­d

door

de

(NU)

 ??  ?? De linkse populist Andrés Manuel López Obrador wuift naar het publiek. (Foto: ABC7)
De linkse populist Andrés Manuel López Obrador wuift naar het publiek. (Foto: ABC7)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname