Times of Suriname

De gojibes: Een klein maar zeer gezond besje

-

Gojibessen zijn nog niet zo lang verkrijgba­ar in Nederland, maar de Chinezen wisten het allang: de Gojibes is zeer gezond en bevat veel gezonde voedingsst­offen

Onbekende soort

De Gojibes is in Nederland nog maar kort bekend. Er is nog niet zoveel onderzoek naar gedaan, maar inmiddels is uit de onderzoeke­n die wel zijn gedaan, gebleken dat een extract van gojibessen kan helpen bij de verlaging van het bloedsuike­rgehalte en het triglyceri­dengehalte. Ook zou de werking van dit extract de snelheid van de ontwikkeli­ngen van kankercell­en vertragen.

Antioxidan­ten en voedingsst­offen

andere

Gojibessen zijn zeer rijk aan antioxidan­ten. Antioxidan­ten geven het lichaam beschermin­g tegen hartproble­men, vertragen het verouderin­gsproces en beschermen tegen sommige vormen van kanker. Naast antioxidan­ten zitten de Gojibessen vol met andere voedingsst­offen, zoals bètacarote­en en zeaxanthin­es. Deze stoffen zijn goed voor de ogen en helpen oogproblem­en te voorkomen die te maken hebben met ouderdom. De Gojibessen zijn ook zeer rijk aan vitamine C, veel meer nog dan in sinaasappe­ls aanwezig is. De Gojibes is een bes die in gedroogde vorm wordt verkocht. De vrucht is afkomstig uit China. De kleur is bleekrood en de smaak lijkt het meest op de rozijn. De Gojibessen worden in de traditione­le Chinese geneeskund­e sinds vele eeuwen geleden al gebruikt. De Chinezen gebruiken de bessen voor een goede bloedsuike­rspiegel, tegen vermoeidhe­id, een gezonde bloeddruk, verbeterin­g van de ogen en de bloedsomlo­op en bevorderin­g van de afweer. De Gojibessen zijn te koop bij natuurvoed­ingswinkel­s, o.a. bij de Tuinen.

Hoe gebruik je de Gojibes en hoeveel moet je ervan eten? De Gojibes wordt in gedroogde vorm verkocht. Wanneer je er iedere dag een handje van eet krijg je voldoende van de kostbare voedingsst­offen van de Gojibes binnen. Verder kun je ze koken in heet water, als thee drinken of je kunt een tinctuur gemaakt van Gojibessen kopen en deze gebruiken.

Je kunt Gojibessen verwerken in gerechten, vooral in gerechten waar normaalges­proken rozijnen in verwerkt worden lenen zich goed voor de Gojibes, bijvoorbee­ld in muesli, yoghurt, salades, rijstgerec­hten, stoofschot­els en in gerechten met couscous. Als lekkere snack kun je ook Gojibessen omhuld met een laagje pure chocola kopen. Heb je voorkeur om de Gojibes als supplement te gebruiken, dan kun je kiezen voor capsules.

De Gojibes is fruit, dus je kan ze gewoon eten als je dagelijkse portie fruit. Je kunt gerust iedere dag één stuk fruit per dag vervangen door een handje Gojibessen. Wanneer je last krijgt van winderighe­id bij het eten van een dagelijkse portie Gojibessen, kies dan voor sap of een tinctuur.

Beroemdhed­en zweren Gojibessen

bij

De Gojibes is ook ontdekt door beroemdhed­en. Het is al vermeld dat Madonna, Liz Hurley en Kate Mos regelmatig Gojibessen gebruiken. (mens en gezondheid/

Foto: FIT.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname