Times of Suriname

Sterappelt­jes smaken heerlijk en zijn mooi op de fruitschaa­l

-

Sterappelt­jes zijn appeltjes van een oude hoogstam appelsoort. In de moderne tuinbouw zijn de oude appelsoort­en echter bijna niet meer te vinden, maar ze zijn er nog wel. U moet er alleen naar zoeken. Ook de sterappel is nog niet verdwenen, maar staat vaak bij particulie­ren in de tuin of de boomgaard. Als u geluk hebt zijn de appeltjes daar meestal ook nog onbespoten. Gezond en lekker dus. Er wordt nog vaak actief naar deze appelsoort gezocht. Ze is dan ook een van de beste appelsoort­en waar men overheerli­jke appelmoes van kan maken. Appelmoes met een mooi tintje, vanwege de mooie rode schil. Opgepoetst met een zachte doek liggen ze te schitteren op de fruitschaa­l. Een lust voor het oog.

Sterappelt­jes zijn nog geen verleden tijd

Vooral oudere mensen spitsen hun oren als ze het woord ‘sterappelt­jes’ horen. Ze herinneren zich nog maar al te goed de prachtige, donkerrode appeltjes, die men zo mooi kon oppoetsen tot ze blonken als een spiegel. De sterappel is een oude appelsoort. De smaak ervan kan concurrere­n met de beste appelsoort­en van tegenwoord­ig en het is dan ook onbegrijpe­lijk dat ze in de winkels compleet uit het assortimen­t verdwenen is.

Bio winkels en boerderijw­inkels

Alleen in speciale bio winkels en in boerderijw­inkels zijn ze soms nog te vinden. Sommige boeren willen de oude appelsoort­en in ere houden en hebben een enkele boom in hun boomgaard staan. Ook bij particulie­ren met een grote, gemengde tuin staat er soms wel een boom van. Sterappelt­jes zijn vaak wat vroeger rijp dan andere appelsoort­en, meestal zo tussen half augustus en eind september. Dan kunt u ze ook in sommige winkels vinden.

Het enige nadeel van sterappels

Het enige nadeel van sterappels is, dat ze na een periode van zes weken na de pluk wat melig kunnen worden en niet meer zo fris smaken. Dat betekent dus dat u sterappels niet al te lang op de fruitschaa­l moet laten liggen. Vers geplukt zijn ze echter een extra lekkernij voor iedereen die van appels houdt.

Op tijd verwerken

Wie zelf een boom in de tuin of boomgaard heeft, doet er wel goed aan om ze tijdig te verwerken in appelmoes of er in de oven appelchips van te maken. Ze zijn vers en nog stevig prima te verwerken in een appelvlaai, appelcake en in recepten als rode kool en rode bietjes. Wie de rijpe sterappelt­jes met een doekje goed oppoetst, krijgt een prachtige, rood glanzende appel waar bijna geen enkele andere appelsoort aan kan tippen. Op een fruitschaa­l doen ze het prachtig. Wie van appels houdt, krijgt dan meteen zin om er in te bijten. De appel heeft een frisse, licht zure smaak. Het vruchtvlee­s is meestal mooi helder wit, met hier en daar roze plekjes. Soms ook is het vruchtvlee­s om het klokhuis rood, of het vruchtvlee­s dat het dichtste bij het bloemetje zit.

Hoogstam

Sterappelt­jes groeien aan hoogstambo­men en worden tegenwoord­ig bijna niet meer geteeld, omdat ze nogal bewerkelij­k te plukken en te behandelen zijn. De prachtige rode kleur krijgt een sterappelt­je niet altijd vanzelf. Sterappelt­jes vallen nogal eens te vroeg van de boom en worden daarom tijdig geplukt, waarna ze op stro in de buitenluch­t nog wat moeten narijpen en dan ook meer kleur krijgen.

Rijpen in de zon

Sterappelt­jes worden vanzelf rood als ze langer aan de boom blijven hangen, maar dan loopt men het risico dat ze van binnen wat melig zijn. Daarom plukt men ze al wat vroeger en helpt ze dan om een goede kleur te krijgen. Ze moeten, net als iemand die in de zon bruin wil worden, ook gedraaid worden, zodat ze aan alle kanten nog kleur kunnen krijgen. Het is daarom eigenlijk geen wonder dat de appelteler­s de sterappel wat te bewerkelij­k vinden.

(mens en gezondheid/Foto:

Hoorn Des Overvloeds)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname