Times of Suriname

Miracle berry: de wonderlijk­e bes

-

Hoe bijzonder is het, wanneer je een bes eet en alles wat zuur is, ineens naar zoet smaakt? Geef maar toe, dat is héél bijzonder. Een fabeltje? Nee, het is echt waar. Er is een bes die er voor zorgt dat een citroen zoet gaat smaken. Hij is nog niet erg bekend, maar wel heel bijzonder. En omdat hij zo bijzonder is, wordt hij ook wel ‘wonderbes’ genoemd.

Herkomst

In de jaren tussen 1704 en 1727 reisde een Frans Cartograaf en navigator Reynaud Des Marchais, langs de westkust van Afrika. Op één van zijn reizen zag hij de bevolking deze besjes eten. Vooral vlak voor de maaltijd. In 1970 werd er een poging gedaan om de bessen in de rest van de wereld te introducer­en en te commercial­iseren, maar dat werd gesaboteer­d door de suikerindu­strie om een verlies voor de suikerindu­strie te voorkomen. Natuurlij k wordt dit door de FDA in alle toonaarden ontkend. HIn Amerika, Japan en Engeland is de wonderbes (officieel: ‘Synsepalum dulcificum’) al heel populair en nu is hij ook in Nederland verkrijgba­ar. De bes is alleen verkrijgba­ar in tablet vorm. En de reden hiervan ligt in het feit dat verse bessen maar 2 tot 3 dagen houdbaar blijven. Nadat de besjes die oorspronke­lijk uit Ghana komen overgewaai­d waren naar Japan, was daar een Japanse professor die erin is geslaagd de besjes te vriesdroge­n en om te zetten in de tabletvorm. In ieder tablet zitten drie gedroogde besjes verwerkt en deze kunnen een jaar lang goed houdbaar blijven.

Hoe werkt het?

De oorzaak dat alles anders gaat smaken wanneer je deze bes of een tablet daarvan hebt gegeten komt doordat het vruchtvlee­s een speciaal eiwit (Glycopotei­ne)bevat, dat zich bind met de smaakpapil­len van je tong. Dit eiwit heet Miraculine. Vandaar natuurlijk ook de toepasseli­jke naam. Het zorgt ervoor dat alles anders gaat smaken. Alles wat zuur en bitter smaakt krijgt een zoete smaak. Dit effect kan 30 minuten tot 2 uur aanhouden.

Wie zijn er bij gebaad?

In Amerika worden de

tabletten ook door patiënten gebruikt die chemothera­pie ondergaan. Het nadeel van chemothera­pie is namelijk dat de smaakpapil­len worden aangetast. Met de tabletten van de Miracle bes is het mogelijk om de smaak bij patienten weer te verbeteren.

Uiteraard is het ook weer een heel populair middel om toe te passen bij mensen die willen afvallen. Zeker wanneer je een zoetekauw bent. Zelfs producten als citroen of grapefruit veranderen in een heerlijke zoete sensatie en ja, wie wil dat nu niet? Bovendien zijn de bessen caloriearm, zitten vol met vitamine C en K en zijn 100% natuurlijk. Ook mensen die lijden aan diabetes zijn gebaad met de wonderbesj­es.

(mens en gezondheid)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname