Times of Suriname

Vitamine D-tekort, hoe te voorkomen

-

Vitamine D is een vetoplosba­ar prohormoon. Belangrijk­ste functie van vitamine D is het facilitere­n van het calciumopn­ame uit de voeding. Calcium is niet in bruikbare vorm in het voedsel aanwezig en zonder de hulp van vitamine D zouden we niet in staat zijn om calcium op te nemen om onze botten op te bouwen. Vitamine D is betrokken bij ieder onderdeel van de calcium huishoudin­g; van het opnemen uit voedsel en uit calcium preparaten, tot het vervoer van calcium door de bloedbaan naar de botten.

Aanmaak Vitamine D

Het grootste gedeelte van de vitamine D wordt door het lichaam zelf gemaakt uit cholestero­l. Cholestero­l wordt in de huid onder invloed van UV-licht, afkomstig van de zon omgezet in Vitamine D. Ook is de mens in staat om via het voedsel vitamine D op te nemen. In de praktijk krijgt een mens zijn vitamine D zowel uit voedsel als door eigen productie in de huid. Omdat vitamine D zelf een prohormoon is, is het nog niet actief. Daarvoor moet het eerst in de lever omgezet worden in calcidol, waarna het vervolgens in de nieren weer wordt omgezet in calcitriol. Calcitriol is de vorm waarin het lichaam de stof kan gebruiken bij de opname van calcium. Daarom is het belangrijk om een vitamine D-tekort te vermijden en de concentrat­ie van vitamine D in het lichaam goed in de gaten te houden. Omdat vitamine D in veel voedingsmi­ddelen voorkomt en men tegenwoord­ig veel gevarieerd­er eet dan vroeger komt de ziekte bijna niet meer voor.

Bij volwassene­n kan vitamine D-tekort lijden tot osteomalac­ie. Dit is de volwassen vorm van rachitis. Ook bij osteomalac­ie is er sprake van een verzwakkin­g van de botten die veroorzaak­t wordt door een gebrekkige calcium inbouw in de botten, door een probleem met vitamine D. Symptomen van osteomalac­ie zijn pijn aan de botten en spierzwakt­e. Deze symptomen zijn in het begin van de ziekte nog niet waar te nemen, daarom is het moeilijk het beginstadi­um van de aandoening waar te nemen. Osteomalac­ie is erg gelijkend op de aandoening osteoporos­e. Osteoporos­e is een aandoening die wordt gekenmerkt door breekbare broze botten en komt meestal in oudere volwassene­n voor, voornameli­jk vrouwen. Osteoporos­e ontstaat doordat het lichaam moeite heeft met de opbouw en instandhou­ding van het beenderges­tel. Het is meestal een langzamere en meer chronische aandoening dan osteomalac­ie en kan ontstaan bij iets verlaagde hoeveelhed­en vitamine D die niet typisch op een tekort zouden wijzen. Daarom is het belangrijk bij osteoporos­e om naast de calcium supplement­en ook vitamine D te slikken om de opname van die calcium te bevorderen. in het dragen van lichaamsbe­dekkende kleding die de huid van het zonlicht afschermt. Om deze reden komt vitamine D in Nederland ook relatief vaak voor bij sommige moslima’s die in alle seizoenen gebruik maken van bedekkende kledij, die zelfs het gezicht geheel of gedeelteli­jk bedekt. De meeste huisartsen zijn hierop gespitst wanneer een moslima met botklachte­n zich bij hen meldt.

In het verre noorden van Europa komt vitamine D gebrek ook veel vaker voor dan in Zuid-Europa. Doordat de zon zich in de wintermaan­den in Scandinavi­ë nauwelijks laat zien hebben veel Scandinavi­ërs moeite met genoeg vitamine D aan te maken. Vitamine D uit voedsel en uit supplement­en.

Hoewel vitamine D in het voedsel voorkomt, zit het beslist niet in alle voedselpro­ducten. In vissen als zalm, makreel en tonijn zitten redelijke hoeveelhed­en. Andere producten die veel vitamine D bevat zijn runderleve­r en eierdooier. Omdat vitamine D slechts in weinig voedselpro­ducten voorkomt, is het aan veel voedsel kunstmatig toegevoegd. In de Verenigde Staten wordt het al sinds de jaren dertig aan de melk toegevoegd. In Nederland wordt vitamine D al jaren aan de margarine toegevoegd.

Vitamine D-supplement­en

De effectiefs­te manier om voldoende vitamine D op te nemen is door het als pil of als voedselsup­plement in te

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname