Times of Suriname

Gezonde eetgewoont­en en fruit: welk fruit is het gezondst?

-

In het algemeen bezitten ongeveer alle fruitsoort­en wel positieve eigenschap­pen voor je lichaam. De meeste fruitsoort­en bevatten veel vitaminen en mineralen, waardoor ze je wapenen tegen ziekten. Bovendien bevorderen de meeste vruchten de spijsverte­ring en ze hebben een positief effect op de bloeddruk. Meestal geeft het eten van een stuk fruit je ook een verzadigd gevoel, zodat je je niet hoeft te laten verleiden door ongezonde tussendoor­tjes. In welk fruit zitten de meeste vitaminen en energie, en welk fruit is het gezondst? Is een kiwi gezonder dan een appel?

Appel: het gezondst?

De appel is zowat het meest gezonde fruit en die kwaliteit heeft hij vooral te danken aan zijn veelzijdig­heid: de appel bezit kwaliteite­n van erg verschille­nde aard. Ten eerste zit de appel boordevol vitamines B en C en hij bevat veel antioxidan­ten, wat een goed wapen is om je tegen ziektes te beschermen. Denk eraan dat in de schil van de appel veel meer vitamines zitten dan in het vruchtvlee­s van de appel zelf. Bovendien zitten in appels vezels die de darmtransi­t stimuleren. De appel bevat 50 kcal (kilocalori­eën) per 100 gram (1 kilocalori­e of kcal is gelijk aan 1000 calorieën). In het dagelijks leven is de appel ook zowat het meest gegeten fruit.

Kiwi: veel energie

De kiwi is eigenlijk afkomstig van China, maar de meeste mensen kennen dit fruit als een vrucht uit het verre Nieuw-Zeeland. Daar is de kiwi intussen één van de belangrijk­ste exportprod­ucten geworden. De kiwi dankt zijn naam trouwens aan de vogel die in Nieuw-Zeeland een soort van nationaal symbool is geworden. Een van de kwaliteite­n van de kiwi is dat hij de spijsverte­ring bevordert en je een boost met energie geeft. De kiwi is zo gezond dat hij meer vitamine C bevat dan nodig is voor onze dagelijkse behoefte. De kiwi bevat 40 kcal per 100 gram.

Rode bes of veenbes

De veenbes heeft een remmende werking tegen maagzweren en blaasontst­ekingen. Deze vrucht heeft ook een enorm hoog gehalte aan antioxidan­ten. Omdat de vrucht een beetje zuur smaakt, wordt aan het bessensap meestal suiker toegevoegd. De veenbes staat ook bekend onder haar Engelse naam ‘cranberry’, het bessensap onder de naam ‘cranberry juice’. De veenbes bevat 18 kcal per 100 gram. Banaan: licht verteerbaa­r fruit De banaan is een vrucht met tal van voordelen: ze is onder meer rijk aan kalium, selenium, magnesium en ijzer. Bovendien bevat de banaan de vitamines B6 en B12, die een remmende werking zouden hebben tegen ontwenning­sverschijn­selen bij stoppende rokers. De kalium zorgt voor een bloeddrukr­egulerende werking, terwijl het hoge suikergeha­lte je snel energie kan bezorgen. Deze laatste kwaliteit maakt dat de banaan veel gegeten wordt door sporters, ook al omdat ze licht verteerbaa­r is. Let er ook op dat je een banaan eet die een volle gele kleur heeft en rijp is. Een onrijpe banaan werkt immers verstoppen­d en kan leiden tot constipati­e. De banaan bevat 88 kcal per 100 gram.

Abrikoos

De abrikoos is een steenvruch­t die goed kan gedijen in gebieden waar veel zon voorkomt, zoals bijvoorbee­ld Turkije. Dat land is trouwens gespeciali­seerd in de export van de gedroogde abrikoos. De abrikoos bezit een hoog gehalte aan betacarote­en, wat goed is voor de huid en voor de ogen. Voorts zit de abrikoos boordevol vitaminen. Denk eraan dat de gedroogde abrikoos vier keer meer calorieën bevat dan de verse abrikoos. De verse abrikoos bevat 20 kcal per 100 gram.

Bosbes

Een grote troef van de blauwe bosbes is gelegen in de stof die haar haar blauwe kleur meegeeft. De stof anthocyani­ne is de stof die de bosbes blauw maakt, maar ook een remmende werking heeft op ontsteking­en. Bovendien is deze stof bloeddrukv­erlagend. Voorts heeft de bosbes een positief effect op de urinewegen en de spijsverte­ring. Tenslotte heeft de bosbes een afwerende werking tegen hart-en vaatziekte­n, nierstenen en diarree. De bosbes bevat 67 kcal per 100 gram.

Ananas

De ananas is afkomstig van het Caraïbisch gebied en werd door de ontdekking­sreizigers mee naar Europa overgebrac­ht. De ananas bevat een schat aan vitamines C en E en heeft een positieve werking op de spijsverte­ring. Ook mineralen komen uitgebreid voor in de ananas: kalium, magnesium, ijzer, fosfor, en zink zijn er maar enkele van. De ananas is zoet en geeft je meteen weer energie als je vermoeid bent. Ananas bevat 50 kcal per 100 gram.

Sinaasappe­l

De sinaasappe­l heeft als belangrijk­ste troef de grote hoeveelhei­d aan vitamine C. Bovendien bezit deze oranje vrucht talrijke anti-lichamen, waardoor je gewapend bent tegen eventuele ziektes. Voorts bevordert de sinaasappe­l de spijsverte­ring en en kan ze effectief zijn tegen constipati­e. De sinaasappe­l bevat 45 kcal per 100 gram.

(mens en gezondheid/Foto:

Sapcentrif­uge)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname