Times of Suriname

Walnoten zijn heel voedzaam en gezond

-

Walnoten zijn ontzettend gezond. Eigenlijk, zouden ze tot je dagelijkse kost moeten behoren want ze bevatten gezonde vetten die het lichaam heel erg nodig heeft om bijvoorbee­ld hart en bloedvaten in goede staat te houden. Maar dat niet alleen. Walnoten hebben nog meer goede eigenschap­pen zoals het versterken van onze botten, het verlagen van het risico op diabetes, het verbeteren van het metabolism­e, ze hebben ontsteking­sremmende eigenschap­pen en ja... Ze kunnen zelfs helpen om beter te kunnen slapen aangezien ze ook melatonine bevatten. Dit is alleen al voldoende reden om iedere dag een handje walnoten te eten en daarbij zijn ze nog lekker ook. Mooi meegenomen! Belangrijk om te weten is dat noten, álle noten en ook zaden een grote plaats zouden verdienen in ons dagelijkse voedingspa­troon. Dit omdat ze de goede vetten en ook essentiële vitamines en mineralen bevatten die zo belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Maar dit gezegd hebben staan walnoten daarbij op de eerste plaats. Een walnoot is echt een bom van gezondheid en die wetenschap is er al heel erg lang, want er zijn bij archeologi­sche opgravinge­n al geroosterd­e walnoten gevonden waaruit blijkt dat walnoten al zeker 8000 jaar geleden gegeten werden. In de tijd van de Grieken en Romeinen zijn de walnotenbo­men verspreid over Europa en Noord-Afrika, maar vindt zijn oorsprong waarschijn­lijk in Perzië. De walnoot is één van de oudste voedingsmi­ddelen waar melding van is gemaakt. In de Griekse mythologie staat de walnotenbo­om bekend voor het symbool van wijsheid. Als je de noot gepeld hebt en je naar de vorm van de walnootvru­cht kijkt kun je ook zien dat deze zelfs een beetje op hersenen lijkt. zou dat toeval zijn? Of een teken van de natuur?

Walnoten weetjes

Er zijn door archeologe­n in Frankrijk walnootbol­sters gevonden die meer dan 8000 jaar geleden geroosterd werden. Gegraveerd­e kleitablet­ten uit 2000 jaar voor Christus tonen walnoten die in de tuinen van Babylon groeiden. De oude Grieken en Romeinen beschouwde­n de walnoten als een lekkernij en als koninklijk voedsel. De meest bekende walnoot komt uit Perzië (Iran) welke is meegenomen door Engelse zeevaarder­s die de noten overal ter wereld verhandeld­en. Op het moment komen de meeste walnoten uit Californië. Deze werden van oorsprong door de Engelsen in 1867 geïntroduc­eerd. Verder bestaat er ook de ‹zwarte walnoot›. Deze is afkomstig uit Noord-Amerika, maar wordt zelden geteeld voor commerciee­l gebruik. De walnoten boom kan wel 20 meter hoog worden en zo’n 10 meter breed. De boom vormt een ronde halfopen kroon en bij het ouder worden krijgt de grijze stam een diep gegroefde bast. De bloei van de boom is in de maand mei.

Wat zit er in een walnoot?

Walnoten zijn heel voedzaam en gezond. Het belangrijk­ste bestanddee­l is olie. Walnoten bevatten 7x meer meervoudig onverzadig­de vetten dan verzadigde vetten. Meervoudig onverzadig­de vetten zijn een belangrijk­e bron van essentiële vetzuren die, in combinatie met hun antioxidan­te eigenschap­pen ideaal zijn voor personen die een te hoog cholestero­lgehalte of een te hoge bloeddruk hebben. Een handvol Walnoten per dag draagt dan ook bij aan een goede gezondheid.

(mens en gezondheid)

Vitamine D-tekort

Wanneer de mens een tekort aan vitamine D krijgt dan kan dat lijden tot broze en verzwakte botten doordat ze niet worden verstrekt door calcium. Bij kinderen kan een chronisch vitamine D-tekort zelfs lijden tot rachitis, oftewel Engelse ziekte. Bij deze ziekte krijgen de kinderen zachte botten die door het lichaam niet geminerali­seerd worden om ze hard en sterk te maken. Het kan zelfs lijden tot slecht gevormde of vervormde botten. Gelukkig is rachitis geen permanente aandoening en kan deze worden genezen door een overdosis aan vitamine D toe in dienen. Vroeger was rachitis een vrij veel voorkomend­e ziekte.

Bronnen van Vitamine D

Vitamine D kan normaal gesproken door het lichaam worden aangemaakt bij een normale hoeveelhei­d zonlicht. Toch komt vitamine D-tekort steeds vaker voor tegenwoord­ig doordat sommige mensen een manier van leven hebben die het moeilijk maakt voldoende zonlicht op te vangen. Het ultraviole­tte licht stimuleert de huid om vitamine D aan te maken. Genoeg zon krijgen kan in sommige gevallen in de lente en zomer nog best lastig zijn doordat men gebruik maakt van zonnebrand­crème met een hoge beschermin­gsfactor om zichzelf tegen verbrandin­g te beschermen. In de winter en herfst ligt het probleem meer nemen. Het beste is wanneer men het via het voedsel opneemt, maar omdat vitamine D zo weinig in het voedsel voorkomt, kunnen vitaminepi­llen een goede aanvulling zijn op het normale dieet om zo een tekort te voorkomen. Vitaminesu­pplementen hebben als voordeel dat ze gemixt kunnen worden, zodat je altijd de juiste hoeveelhei­d van zowel calcium als vitamine D op hetzelfde moment binnenkrij­gt, wat de calciumopn­ame bevordert. Vitaminepi­llen zijn voor een relatief lage prijs te koop bij iedere drogist in Nederland.

( mens en gezondheid/Foto’s: Kampeerwij­zer, nutraingre­dients-asia.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname