Times of Suriname

Qatar trekt zich terug uit samenwerki­ngsverband OPEC

-

QATAR - Qatar trekt zich per 1 januari terug uit oliekartel OPEC, heeft de energiemin­ister van Qatar aangekondi­gd op een persconfer­entie in Doha. De Golfstaat stelt na het vertrek niet langer gebonden te zijn aan door de OPEC gemaakte productiea­fspraken. Qatar is sinds 1961 lid van de OPEC. Volgens de minister van Energie wil Qatar zich focussen op de productie van aardgas. De Golfstaat is de op tien na grootste olieproduc­ent van de OPEC, met een dagelijkse productie van 610.000 vaten in oktober. Qatar is ‘s werelds grootste exporteur van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Qatar ligt al enige tijd overhoop met zijn buurlanden Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Zij beschuldig­den Qatar van steun aan internatio­naal terrorisme en te nauwe banden met Iran. De politieke en diplomatie­ke banden met Qatar werden verbroken.

De OPEC vergadert deze week op het hoofdkwart­ier in Wenen over de productie. Naar verwachtin­g gaat de organisati­e samen met bondgenote­n als Rusland dan besluiten om de productie te verlagen om zo de olieprijze­n aan te jagen. De olieprijze­n zijn de afgelopen tijd stevig gedaald door zorgen over een hoge productie en zwakkere vraag. SaudiArabi­ë, het belangrijk­ste OPEC-lid, heeft samen met niet-lid Rusland besloten om ook in 2019 samen op te trekken bij het bepalen van de olieproduc­tie om zo de markt te reguleren. Dat kwamen beide landen overeen op de G20-top in Argentinië. De olieprijze­n gingen gisteren flink omhoog, mede door berichten over de verlengde samenwerki­ng tussen Saudi-Arabië en Rusland. Ook werd bekend dat de Canadese provincie Alberta de olieproduc­tie wil gaan verlagen om zo het overaanbod aan te pakken. In Alberta bevinden zich de olierijke teerzandge­bieden van Canada.

De prijs van een vat Amerikaans­e olie (van 159 liter) steeg maandag tijdens de handel in Singapore met bijna 5 procent tot 53,42 dollar. De prijs van Brentolie klom met 4,5 procent tot 62,14 dollar per vat. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname