Times of Suriname

SoZaVo blijft mensen met een beperking ondersteun­en

-

PARAMARIBO - “Als mensen met een beperking vandaag of morgen in aanmerking komen voor een baan, dan zal de uitkering die ze krijgen van SoZaVo niet stopgezet worden.” Deze toezegging deed minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisv­esting (SoZaVo), zondag.

Diverse organisati­es en stichtinge­n hebben in het kader van de ‘Internatio­nale Dag van de Mens met een Beperking’ diverse activiteit­en gehouden voor mensen met een beperking. In verband met deze dag hebben de jongerenor­ganisaties ‘I speak’ en stichting ‘Wang Okasi’ zondag een discussiea­vond georganise­erd. Een heet hangijzer tijdens deze discussiea­vond was de mogelijkhe­den binnen het onderwijs voor deze doelgroep. Zowel de voorzitter van ‘ I speak’ als die van de stichting Wang Okasi was ingenomen met het voorstel van de minsister. De beide organisati­es blikken tevreden terug. Diverse sprekers hebben gepleit voor meer faciliteit­en voor mensen met een beperking, vooral wat onderwijs betreft.

Inleider Marquerith­a Smith gaf aan dat ze op het Natin zat, toen zij blind werd, maar desondanks heeft ze de middelbare school afgerond. Ze gaf aan dat er vanuit het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gestart kan worden met een pilotproje­ct voor mensen met een beperking, zodat ook zij normaal onderwijs kunnen volgen. Ook wordt benadrukt dat mensen met een beperking vaak genoeg heel bijzondere gaven hebben.

Ook Jennifer GeerlingsS­imons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), geeft aan dat ze zich helemaal kan terugvinde­n in de toezegging van de minister van SoZaVo.

Simons zegt verder dat mensen met een beperking net als alle andere mensen het verlangen hebben een gezin te stichten. Ze benadrukt dat deze doelgroep ook heel wat talenten bezit. “Voor zij die kunnen werken, moet er werk gecreëerd worden en voor degenen die niet kunnen werken, moeten wij goed zorgen”, aldus de voorzitter van DNA. Ook de stichting Fredrik Arnold van Russel heeft in dit kader een feest georganise­erd voor kinderen met een beperking. De voorzitter van deze stichting geeft aan dat de kinderen hebben genoten. Verder vertelt hij dat de kinderen flink verwend zijn. Er zijn vijftien jarigen van december in het zonnetje gezet. Zij kregen van de stichting een bloemstuk en een cadeau. De stichting Wi Oso die haar 27-jarig bestaan mag gedenken, kreeg een snoeischaa­r waarmee pupillen de bloementui­n kunnen onderhoude­n.

WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname