Times of Suriname

VHP-delegatie naar China

-

PARAMARIBO - Op uitnodigin­g van de ‘Internatio­nal Department of the Central Committee of the Communist Party of China (CPC)’ is een delegatie van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP) afgereisd naar China. Voorzitter Chandrikap­ersad Santokhi van de VHP leidt de zeven personen tellende delegatie, die een combinatie is van jonge mensen met uitwaaiere­nde deskundigh­eid en die elk een vooraansta­ande positie bekleden in de partij. Dit meldt de partij in een persberich­t.

Het bezoek van de VHPdelegat­ie aan China dient gezien te worden in het kader van een bredere betrokkenh­eid van buitenland­se partners voor duurzame ontwikkeli­ng van ons land. De basisprinc­ipes van het buitenland­beleid van de VHP zijn: op zoek gaan naar oplossings­modellen voor samenwerki­ng en steunverle­ning voor verlichtin­g van de heersende sociaaleco­nomische situatie, en het ontwikkele­n van strategieë­n om sterkere diasporabe­trokkenhei­d bij de ontwikkeli­ng van Suriname te bevorderen. In dit verband draagt het lidmaatsch­ap van de VHP bij de Conference of Political Parties of Latin America and the Caribbean (Copppal) het belangrijk­ste forum van politieke partijen in ZuidAmerik­a en het Caribisch Gebied - bij aan een indirecte relatie tussen VHP-CPC, vanwege het lidmaatsch­ap van CPC bij de Internatio­nal Conference of Asaian Political Parties (Icapp), het belangrijk­ste forum van politieke partijen in Azië.

Copppal en Icapp hebben namelijk een samenwerki­ngsverband dat voornameli­jk te maken heeft met de rol die politieke partijen spelen in de huidige wereldorde en hun beïnvloedi­ng van de mondiale politieke agenda, alsook bestrijdin­g van onder andere de armoede die een ernstige uitdaging is voor zowel Zuid-Amerika, het Caribisch Gebied als Azië. De ontwikkeli­ng van de politieke betrekking­en van de VHP met de CPC worden vooral ingegeven door het feit dat de samenwerki­ng van de CPC met andere politieke partijen geen ideologie als voorwaarde heeft, maar gebaseerd is op wederzijds­e vriendscha­p wederzijds respect.

Mondiaal wordt steeds vaker een beroep gedaan op China voor het nemen van meer verantwoor­delijkhede­n om een bijdrage te leveren aan het mede helpen oplossen van grensovers­chrijdende vraagstukk­en van de 21ste eeuw zoals klimaatver­andering, internatio­nale financieel­economisch­e kwesties, armoedebes­trijding, voedselvei­ligheid, migratie en tegengaan van verspreidi­ng van massaverni­etigingswa­pens.

De opkomst van China biedt uitdaginge­n en kansen in het kader van Zuid-Zuid samenwerki­ng aan landen die hun ambities willen realiseren en die meer behoefte hebben aan inhoudelij­k en langetermi­jnperspect­ief.

en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname