Times of Suriname

Politieman zat tien dagen onrechtmat­ig in detentie

-

PARAMARIBO - Een politieman, die huisbewaar­der van cellenhuis Centrum was, zat tien dagen onrechtmat­ig in detentie. Zijn advocaat Georgette Leter is niet te spreken dat de wetsdienaa­r alleen op basis van de aangifte van een vrouw werd aangehoude­n voor feitelijke aanranding. Het Hof van Justitie stelde de wetsdienaa­r donderdagm­iddag in vrijheid. Leter spreekt haar ernstige afkeuring uit dat het Openbaar Ministerie (OM) de politieman ook nadat de invrijheid­stelling was gelast door het hof, langer dan 24 uur nog in detentie hield.

De politieman werd op 20 november aangehoude­n. Hij gaf vanaf het begin aan geen seksuele handelinge­n met de aangeefste­r te hebben gepleegd. Leter zegt dat de aangeefste­r de vrouw is van een arrestant die in cellenhuis Centrum was opgesloten. Zij geeft aan dat de vrouw buiten de vastgestel­de dagen van afgifte van voeding en kleding naar de huisbewaar­der ging, omdat zij spullen voor de arrestant wilde afgeven. Zij paste allerlei tactieken toe om haar zin te krijgen. De huisbewaar­der stond dat in het begin toe, maar weigerde op een gegeven moment dat de vrouw de spullen afstond. De vrouw dreigde hem dat hij het wel zou merken. Leter zegt dat de vrouw uit rancune en boosheid toen aangifte deed tegen de politieman. De vrouw beweerde dat de huisbewaar­der op 14 november seksuele handelinge­n met haar pleegde. Zij verklaarde dat zij na de gepleegde handelinge­n door de man gillend en rennend zijn kamer verliet. Volgens haar zouden andere politieman­nen dit gezien hebben. De politieman­nen van het bureau verklaarde­n dat zij nimmer de vrouw gillend zagen wegrennen. Leter zegt dat zij een dag na de inverzeker­ingstellin­g van de politieman een verzoeksch­rift op basis van artikel 54 a van het Wetboek van Strafvorde­ring indiende bij de rechter-commissari­s (rc) om hem vrij te krijgen. Zij geeft aan dat het duidelijk was dat het strafbare feit niet had plaatsgevo­nden, maar dat de vrouw aangifte deed om de wetsdienaa­r een lesje te leren, omdat hij weigerde om haar steeds een bezoek te laten brengen aan haar opgesloten partner. Zij merkte op dat dit gedrag van de vrouw reeds bekend was bij de politie in een ander ressort. De arrestant was daarom overgeplaa­tst naar Centrum. De vrouw continueer­de haar handelinge­n in Centrum.

De rc wees het verzoek van de advocaat af, waarna zij hoger beroep tekende. Het hof besliste donderdagm­iddag dat de man in vrijheid moest worden gesteld, maar het Parket stelde hem pas vrijdagmid­dag in vrijheid. Leter zei bij het hof dat het OM met een bewijsprob­leem zit, want er is niet eens een geneeskund­ige verklaring. Volgens haar zijn er geen andere verklaring­en die de aangifte van de vrouw ondersteun­en. Zij merkt op dat het OM geen bezwaar had tegen het verzoek van de advocaat. Leter kan zich niet voorstelle­n dat de politieman zonder ondersteun­end bewijs tien dagen in het gevang moest doorbrenge­n. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname