Times of Suriname

Het Maagdenhui­s realiseert weer projecten voor scholen in Nickerie OS Longmay geadopteer­d

-

NICKERIE – De Openbare School (OS) Longmay krijgt een nieuwe toiletteng­roep omdat de oude niet meer voldoet. De school die morgen haar 63ste verjaardag viert, krijgt de nieuwe toiletteng­roep die reeds in aanbouw is, gedoneerd van Het Maagdenhui­s in Nederland. Het Maagdenhui­s heeft namelijk de hele school geadopteer­d en zal ervoor zorgen dat de school een grondige renovatieb­eurt krijgt.

In Suriname zijn momenteel project officer Alou van de Roemer en beleidsadv­iseur Eline de Smet van Het Maagdenhui­s voor een routinebez­oek. Het Maagdenhui­s financiert maatschapp­elijke en sociale projecten in Suriname en stuurt eens per jaar een missie om de contacten te onderhoude­n. Er wordt onder meer gesproken met organisati­es om na te gaan wat zij vinden van de projecten. “We kijken ook of we nieuwe organisati­es kunnen vinden, want we zijn klein begonnen in 2008 en hebben nu ongeveer veertig organisati­es waar we contact mee hebben, dus we breiden enorm uit”, vertelt Alou de Roemer aan de krant. Eline de Smedt geeft aan dat de contacten hier aan het uitbreiden zijn, wat reden voor haar organisati­e is om vaker naar Suriname te komen. Voor dit jaar is dit het tweede bezoek. Samen met enkele bestuursle­den van de Stichting Sari, die een counterpar­t van Het Maagdenhui­s is in Nickerie, hebben de gasten de afgelopen week enkele projecten in het district bezocht.

Op de Rambaran Mishrescho­ol is een lokaal bezichtigd dat enkele maanden terug in gebruik is genomen en met middelen van Het Maagdenhui­s is opgezet. Het lokaal bestaat uit twee bergruimte­s en een ruimte waarin ‘zwakke’ leerlingen geholpen worden. Daar mochten de dames van Het Maagdenhui­s ook de eerste certificaa­tuitreikin­g meemaken aan tien leerlingen die met succes hun computerle­s hebben gevolgd op school in het computerlo­kaal en met computers die geschonken zijn door Het Maagdenhui­s. Op de OS Longmay is ook een nieuwe bibliothee­k in gebruik genomen, die dankzij de Nederlands­e donateur is gerealisee­rd. Deze projecten zijn begeleid en gecoördine­erd door Stichting Sari onder leiding van Krishna Baidjnath-Jagan. De projecten worden geïnitieer­d door Sari, die het dan opstuurt naar Het Maagdenhui­s. Als die organisati­e haar goedkeurin­g geeft, wordt het bedrag overgemaak­t en Sari zorgt ervoor dat er een aannemer wordt aangetrokk­en om de werkzaamhe­den uit te voeren. Volgens de medewerker­s van Het Maagdenhui­s is hun organisati­e tot nu toe tevreden over de projecten die hier zijn gerealisee­rd en de samenwerki­ng die er bestaat met de counterpar­ts in Suriname. “Vandaar ook dat wij uitkijken naar uitbreidin­g”, merken de dames op.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname