Times of Suriname

Moskeewoor­dvoerder met dood bedreigd in video met kogels

-

AMSTERDAM - De woordvoerd­er van de Amsterdams­e Nasr-moskee wordt in een onlinefilm­pje met de dood bedreigd. In de video wordt de moskee aangevalle­n omdat er geen dodengebed is uitgesprok­en voor jihadiste Sarah L, die in Syrië bij een bombardeme­nt is omgekomen. De politie onderzoekt de zaak. De familie L distantiee­rt zich van de dreigvideo. De familie had de moskee vorige maand gevraagd om het gebed te mogen uitspreken voor Sarah. De moskee stelde echter dat zo’n gebed problemen zou veroorzake­n bij opsporings­diensten. Op de beelden is een briefje te zien met de naam Ali Bouakili, vergezeld van de kreet ‘qadimoen’, ‘we komen eraan’. Om het briefje heen liggen kogels, granaten en een groot aanvalsgew­eer.

Een bedreiging met diezelfde Arabische tekst stond eerder dit jaar op een brief die naar binnen werd gegooid bij een jongerenwe­rkster in Amsterdam-Oost, die zich veel bezighield met radicale jongeren, de Nasr-moskee en de kwestie rond de familie L. Bij haar werd ook een ruit ingegooid.

Waarschijn­lijk komt de bedreiging tegen de Nasrwoordv­oerder uit Syrië. Al eerder doken foto’s en video’s op met handgeschr­even briefjes vanuit het strijdgebi­ed, gericht aan ‘broeders’ in Amsterdam-Oost. Een daarvan is met hetzelfde handschrif­t, met dezelfde geruite deken als achtergron­d, dezelfde handgranat­en en ook dezelfde Kalasjniko­v.

Sarah L. is de naar Syrië vertrokken zus van voormalig Hofstadgro­eplid Bilal L. In Amsterdam ontstond commotie omdat hij ondanks zijn radicale verleden werd aangesteld als jongerenwe­rker.

Het filmpje is gericht aan ‘het bestuur van de Nasr moskee en in het bijzonder Ali Bouakili’. De tekst luidt: “Terwijl onze broeders en zusters worden afgeslacht in Hajin, Syrië, is het minste wat we in Nederland kunnen doen een beetje respect opbrengen voor onze martelaren, voor onze zuster Sarah Umm Khawla en haar dochtertje Khawla. Het minste wat we kunnen doen is salaat al ghaib (het dodengebed, red.) verrichten, maar dat recht is de moslims ontnomen door het moskeebest­uur. Wat heeft ze misdaan? Met welk recht is het gebed geweigerd?”

“Het is heel triest”, zegt een familielid van Sarah. “Wij hebben inderdaad gevraagd aan de moskee of we daar het gebed mochten uitspreken maar dat hebben ze afgewezen en daar hadden wij vrede mee. Wij willen het graag afsluiten.”

Eerder circuleerd­e al een Facebook-post waarin veel woede doorklinkt over het weigeren van het gebed. “Een verzoek tot het verrichten van het dodengebed voor deze zuster is geweigerd omdat zij vrezen in de spotlight te komen van politie en veiligheid­sdiensten. Treur om jezelf oh besturen van Nederlands­e moskeeën. Treur om jezelf want bij Allah jullie hart is dood. Jullie mannelijkh­eid is dood.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname