Times of Suriname

OM trekt hoger beroep in van deel blokkeerde­rs tegenstand­ers Zwarte Piet

-

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het hoger beroep ingetrokke­n tegen vijftien personen die veroordeel­d zijn voor het blokkeren van tegenstand­ers van Zwarte Piet op de A7 vorig jaar. Het gaat om de veroordeel­den die zelf hebben afgezien van een hoger beroep, meldt justitie gisteren.

Het OM meldt hieruit af te leiden dat deze mensen zich hebben neergelegd bij de opgelegde straf. De personen werden veroordeel­d tot taakstraff­en en kregen boetes opgelegd. Bijna twintig Friezen zijn wel in hoger beroep gegaan. Onder hen is Jenny Douwes, die vanwege haar coördinere­nde rol de hoogste taakstraf (240 uur) en een voorwaarde­lijke celstraf van een maand kreeg opgelegd. Het OM handhaaft het hoger beroep voor deze personen, hoewel de straffen “nagenoeg gelijk zijn” aan de eisen van justitie. Het OM wil naar eigen zeggen “gebruikmak­en van de mogelijkhe­id om de feiten waarvoor is vrijgespro­ken, waaronder de vrijspraak voor het met geweld of bedreigen met geweld verhindere­n van een betoging, in hoger beroep opnieuw aan de orde te stellen”.

De rechtbank stelde in het vonnis dat er sprake was van een nauwe en bewuste samenwerki­ng om de bussen, met hierin tegenstand­ers van Zwarte Piet op weg naar Dokkum, tegen te houden. Bewijs voor het gebruik van geweld werd volgens de rechtbank niet gevonden.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname