Times of Suriname

Wiebes: Gaswinning Groningen daalt fors vanaf 2023

-

DEN HAAG - De gaswinning in Groningen zal vanaf 2023 al fors dalen naar 5 miljard kuub per jaar, meldde minister Eric Wiebes van Economisch­e Zaken gisteren aan de Tweede Kamer.

“De maatregele­n die het kabinet heeft genomen om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te beëindigen, liggen daarmee op koers”, aldus Wiebes. De gaswinning van 5 miljard kuub is ruim onder het niveau dat Staatstoez­icht op de Mijnen (SodM) eerder adviseerde. De daling wordt mogelijk gemaakt door de bouw van een nieuwe stikstoffa­briek, waardoor ‘buitenland­s gas’ kan worden omgezet naar gas dat in Nederland gebruikt kan worden. Hierdoor zal de gaswinning in Groningen na 2022 nog slechts in beperkte mate nodig zijn.

“Ook de versnelde afbouw van de export naar Duitsland verloopt voorspoedi­g”, aldus de minister. Eerder werd al gemeld dat de gaswinning na 2022 onder de 12 miljard kuub per jaar moest komen te liggen.

Volgens Wiebes zijn er negen bedrijven die bekendstaa­n als ‘grootverbr­uikers’ van het Groningse gas. Zij zullen worden verplicht om vóór oktober 2022 te stoppen met het gasgebruik.

“Voor zover

noodzakeli­jk kunnen deze bedrijven aanspraak maken op nadeelcomp­ensatie”, aldus de minister. Met een aantal van de bedrijven zijn al afspraken gemaakt over de afbouw van het gebruik van gas.

Begin dit jaar werd bekendgema­akt dat de gaswinning in Groningen vóór 2030 helemaal moet zijn stopgezet. De gasprovinc­ie heeft te kampen met (zware) aardbeving­en, die schade aan de panden als gevolg hebben. De Nederlands­e gasproduct­ie is op dit moment 21,6 miljard kuub per jaar.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname