Times of Suriname

Moskou klaagt 24 Oekraïense bemannings­leden aan

-

RUSLAND - Het Russische openbaar ministerie heeft aanklachte­n ingediend tegen 24 bemannings­leden van de Oekraïense schepen die door de Russische marine werden geënterd in de Straat van Kertsj.

De zeelieden worden beschuldig­d van illegale grensovers­chrijding, meldde het Russische persbureau TASS gisteren op basis van hun advocaat Nikolaj Polosov.

Hij heeft geen rechtstree­ks contact met zijn cliënten sinds ze zijn overgebrac­ht van het door Rusland geannexeer­de schiereila­nd Krim naar Moskou. De zeelieden blijven minstens twee maanden in voorarrest.

De Oekraïense president Petro Poroshenko riep de Russische regering op te zeggen waar de Oekraïense zeelieden zijn en hoe het met hen gaat. Ook moet Moskou de aanhouding­en juridisch eenduidig onderbouwe­n, eist hij.

Kiev zal alles blijven doen om een snelle terugkeer van de Oekraïners die vastzitten te bewerkstel­ligen, liet Poroshenko op Twitter weten. De Russische grensbewak­ing nam op 25 november drie Oekraïense schepen in beslag die via de Straat van Kertsj de Zee van Azov waren binnengeva­ren. De Russen hadden een vrachtschi­p dwars in de smalle zeestraat gelegd. Dit was op de route van de Oekraïners.

De actie leidde tot internatio­nale verontwaar­diging. De G7, de groep van zeven westerse toonaangev­ende economieën, veroordeel­de vrijdag in een verklaring het optreden van Rusland in de zeestraat. De EU dreigde met meer sancties tegen Rusland en de Amerikaans­e president Donald Trump zegde een officële ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin af. Wel hebben ze elkaar in de wandelgang­en kort gesproken over de situatie in de Straat van Kertsj.

Oekraïne heeft Rusland voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gedaagd. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname