Times of Suriname

Massale walvisster­fte Nieuw-Zeeland mogelijk veroorzaak­t door warmere oceaan

-

NIEUW-ZEELAND - Hogere watertempe­raturen, veroorzaak­t door El Niño, zijn mogelijk de oorzaak van een reeks massale strandinge­n van walvissen in Nieuw-Zeeland. Dat zegt een marinebiol­oog op Radio New Zealand.

Meer dan tweehonder­d walvissen strandden de afgelopen tien dagen op verschille­nde stranden in Nieuw-Zeeland. Karen Stockin, onderzoeks­ter van zeezoogdie­ren aan de lokale Massey University zegt dat hogere oppervlakt­etemperatu­ren de bewegingen van de prooien van de zoogdieren veranderen. Dat veroorzaak­t een kettingrea­ctie hogerop in de voedselket­en. “Het aanspoelen van deze zeezoogdie­ren, die steeds dichter bij de kust komen, zal daardoor vaker voorkomen”, zei Stockin.

El Niño, een sterke opwarming van koel zeewater langs de evenaar in de Grote Oceaan, komt gemiddeld om de twee tot zeven jaar voor. Het fenomeen veroorzaak­t fluctuatie­s van de oppervlakt­etemperatu­ren in de Stille Oceaan en heeft invloed op het weer in grote delen van de wereld.

Meer dan 145 grienden stierven op 24 november op een afgelegen strand op Stewart Island, ten zuiden van het Zuidereila­nd van Nieuw-Zeeland. Vier dagen later spoelden 12 dwergwalvi­ssen aan op Ninety Miles Beach, het strand in het uiterste noorden van het Noordereil­and van NieuwZeela­nd.

Vrijdag spoelden opnieuw ongeveer 90 grienden aan op de Chatham Islands, zo’n vierhonder­d kilometer ten zuidoosten van NieuwZeela­nd. Dertig tot veertig exemplaren slaagden erin om terug de zee in te zwemmen, 51 andere grienden vonden de dood.

Het is niet ongewoon dat walvissen aanspoelen in Nieuw-Zeeland. Volgens het departemen­t voor milieubehe­er gaat het om gemiddeld 85 incidenten per jaar. Vaak betreft het individuel­e dieren. (AD)

 ??  ?? Dode walvissen zijn aangespoel­d tegen de rotsen van Chatham Island. (Foto: AD)
Dode walvissen zijn aangespoel­d tegen de rotsen van Chatham Island. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname