Times of Suriname

Trump wil hulp Pakistan bij onderhande­lingen met Taliban

-

VS - President Trump heeft de hulp van Pakistan ingeroepen om de Afghaanse Taliban aan de onderhande­lingstafel te krijgen. De Pakistaans­e premier Khan kreeg een brief met een verzoek om te bemiddelen in de al zeventien jaar durende oorlog in Afghanista­n.

Khan zegt dat Pakistan alles zal doen wat mogelijk is. Het Witte Huis heeft nog niets over de brief gezegd. In januari haalde Trump nog hard uit naar Pakistan. Hij zei dat de Verenigde Staten de afgelopen vijftien jaar zo dom zijn geweest om Pakistan met 33 miljard dollar te steunen en dat ze daar slechts leugens en bedrog voor hebben teruggekre­gen. Hij verweet Pakistan onder meer dat het Afghaanse Talibanstr­ijders de kans gaf om in Pakistan te schuilen. Ook al-Qaida-leider Osama bin Laden hield zich schuil in Pakistan, tot hij daar in 2011 door de Amerikanen werd opgespoord en gedood. De Taliban zijn bereid om over vrede te praten, maar alleen met de VS en niet met de Afghaanse regering. Ze willen ook dat de NAVOtroepe­n zich uit Afghanista­n terugtrekk­en, voordat de onderhande­lingen beginnen. De VS heeft in Qatar al verkennend­e gesprekken met de Taliban gevoerd. In oktober vorig jaar zei de toenmalige Amerikaans­e minister Tillerson van Buitenland­se Zaken dat gematigde leden van de Taliban zitting kunnen nemen in de Afghaanse regering.

Vorige maand waren bij een conferenti­e in Moskou over Afghanista­n ook vertegenwo­ordigers van de Taliban en de VS aanwezig. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname