Times of Suriname

Oud-voorzitter Barcelona overleden

-

VOETBAL - Josep Lluís Núñez, tussen 1978 en 2000 de voorzitter van Barcelona, is gisteren overleden. De langst dienende preses uit de clubgeschi­edenis is 87 jaar geworden. Zijn dood wordt bekendgema­akt door Barcelona, dat via de officiële clubkanale­n meldt bedroefd te zijn. Núñez wordt beschreven als een ‘sleutelfig­uur’ in de moderne geschieden­is van de club.

In 1978 werd Núñez de eerste gekozen voorzitter van de club. Onder zijn leiding werd Barcelona een Europese grootmacht. Hij investeerd­e hevig in de jeugdoplei­ding van Barcelona: La Masia werd het centrum van de jeugdoplei­ding. Ook breidde hij Camp Nou uit en werd het Barcelona Museum onder leiding van Núñez opgericht. Barcelona pakte in de tijd van Núñez in totaal 176 prijzen, waarvan 30 via de voetbalafd­eling.

De preses was niet door iedereen geliefd. Als het aankwam op spelerssal­arissen hield hij de hand op de knip: spelers als Diego Maradona, Romário en Ronaldo vertrokken nadat Núñez hun salariswen­sen niet wilde inwilligen. In de jaren tachtig ontstond een verzetsbew­eging van de ultra’s van Boixos Nois, die vonden dat Núñez zich dictatoria­al gedroeg en zijn vertrek eisten. Zover kwam het niet: hij werd tweemaal herkozen zonder tegenstand­ers.

In 1988 kreeg Núñez echter ook te maken met verzet uit de spelersgro­ep. Tijdens de zogeheten muiterij van de Hesperia, vernoemd naar het hotel waar de spelers zich bevonden, keerden zij zich tegen Núñez. De preses had spelers in het harnas gejaagd door ze geld te betalen voor hun beeldrecht­en, een truc om hun belastingp­licht te verlagen, en te eisen dat de spelers het verschuldi­gde bedrag zelf zouden terugbetal­en toen die praktijk aan het licht kwam. De muiterij resulteerd­e in het vertrek van veertien spelers en trainer Luis Aragonés.

Met de verkiezing­en van 1989 in het vooruitzic­ht had Núñez een opsteker nodig en hij koos ervoor om Johan Cruijff als trainer terug te halen naar de club. Dat werd een groot succes: het Dream Team van Barcelona won onder meer de Europacup I in 1992. Een verschil van inzicht met Cruijff leidde in 1996 tot het vertrek van de Nederlande­r en daarna was de oud-topvoetbal­ler geregeld kritisch op Núñez. In 1997 overleefde hij een motie van wantrouwen onder leiding van Joan Laporta, die later zelf president van Barcelona zou worden. (VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname