Times of Suriname

Shell verbindt beloningsb­eleid aan CO2-doelen

-

DEN HAAG - Shell gaat kortetermi­jndoelen stellen om zijn CO2-uitstoot te vermindere­n en zal de beloning van het topmanagem­ent daaraan verbinden. Dat zegt topman Ben van Beurden aan zakenkrant Financial Times.

Het olie- en gasconcern staat onder druk van een groep ‘groene aandeelhou­ders’. Volgens Shell wordt met de aandeelhou­ders nog gesproken over de beoogde percentage­s, maar het plan raakt de beloning van mogelijk 1200 topmedewer­kers. Het nieuwe beloningsb­eleid moet op de aandeelhou­dersvergad­ering in 2020 worden goedgekeur­d. Shell kondigde vorig jaar aan om de CO2-uitstoot van Shell-producten te halveren in 2050. Dat ging sommige investeerd­ers niet ver genoeg. Die wilden concrete maatregele­n, maar Van Beurden hield de boot tot nog toe af uit vrees dat het bedrijf zich alleen maar in de vingers zou snijden.

Pensioenfo­nds ABP

Shell wil volgens de krant nu zijn voetafdruk met zo’n 20 procent verkleinen in 2035 en vanaf 2020 ieder jaar specifieke doelstelli­ngen formuleren voor een periode van drie tot vijf jaar. Van Beurden zegt dat de dialoog met investeerd­ers tot deze evolutie heeft geleid. Een van de groene beleggers is pensioenfo­nds ABP. Voorzitter Corien Wortmann vindt het een belangrijk­e stap. “Dat Shell nu haar ambitie heeft verankerd in haar beloningsb­eleid biedt meer vertrouwen dat Shell zich ook echt hieraan committeer­t’’, aldus Wortmann. Ze zegt met Shell in gesprek te blijven en de voortgang met belangstel­ling in de gaten te zullen houden. “We hopen dat andere bedrijven Shell zullen volgen.’’ (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname