Times of Suriname

Italië staat toch open voor verlaging begrotings­tekort

-

ITALIE - De Italiaanse regering onderhande­lt met de Europese Commissie over het verlagen van het begrotings­tekort in 2019 van 2,4 procent naar 2 procent of 1,9 procent van het bruto binnenland­s product (bbp).

De Italiaanse kranten La Repubblica en La Stampa meldden dat gisteren op basis van uitspraken van Giovanni Tria, de Italiaanse minister van Financiën. Volgens Il Messaggero bereidt premier Giuseppe Conte zich voor op een lager begrotings­tekort en zijn ook vicepremie­rs Luigi di Maio en Matteo Salvini bereid het nieuwe doel te accepteren. Na het nieuws daalde de rente op Italiaanse staatsobli­gaties met een looptijd van tien jaar naar het laagste niveau in de afgelopen twee maanden. De FTSE MIB-index in Milaan steeg met 2,1 procent en ook Italiaanse bankaandel­en profiteerd­en van het nieuws. Zo steeg het aandeel Unicredit met 3,3 procent. De Europese Commissie heeft al de eerste stap gezet om strafmaatr­egelen tegen het ZuidEurope­se land in te stellen. Het kan nog wel maanden duren voordat die maatregele­n daadwerkel­ijk worden ingesteld.

Het EU-orgaan wil dat Italië meer moeite doet om de staatsschu­ld van ruim 130 procent van het bbp te verlagen. Met een beoogd begrotings­tekort van 2,4 procent voor volgend jaar lukt dit niet, denkt de Europese Commissie.

De plannen van de Italiaanse regering zijn ook te voelen op de financiële markten. Italiaanse banken hebben veel van hun vermogen geinvestee­rd in staatsobli­gaties van het eigen land en lijden daardoor het meest onder de onrust. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname