Times of Suriname

Vijf Nederlands­e arrestatie­s in grote actie tegen Italiaanse maffia

-

AMSTERDAM - De Nederlands­e politie heeft vijf personen gearrestee­rd in een groot internatio­naal onderzoek tegen de Italiaanse maffia. Nederland, Italië, Duitsland en België zijn bezig met een grote actie tegen de ‘Ndrangheta’, een maffiaclan uit Calabrië. In totaal werden 90 mensen gearrestee­rd. De zaak begon enkele jaren geleden met een verdenking van witwassen bij twee Italiaanse restaurant­s in Horst en Venray.

Het gaat om een gecoördine­erde actie tegen het criminele samenwerki­ngsverband dat in heel Europa actief is. Er zijn 2 miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en bijna 4.000 kilo cocaïne in beslag genomen. Dat zei Fred Westerbeke, hoofdoffic­ier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, tijdens een persconfer­entie over de internatio­nale actie. Het overgrote deel van de bijna 4.000 kilo cocaïne die in beslag is genomen, werd in de Rotterdams­e haven gevonden. Het ging om een vangst van 3.500 kilo op 23 maart van dit jaar.

In Nederland zijn op 8 plekken invallen geweest, met name in horecagele­genheden, zoals pizzeria’s en hotels. Het gaat om invallen in Den Haag, Zoetermeer, Amsterdam, Amstelveen, Velsen, Rotterdam, Tegelen en Sittard. Dat zei Bert Langerak, directeur Opsporing van de FIOD. De actie is het gevolg van een onderzoek dat in 2016 is begonnen en op Europees niveau is gecoordine­erd.

De actie richt zich volgens bronnen voornameli­jk tegen de ‘Ndrangheta­clans Pelle Vottari’ uit het plaatsje San Luca. De maffiaclan­s zouden volgens een Italiaans onderzoeks­collectief op grote schaal cocaïne hebben ingevoerd uit ZuidAmerik­a. Die drugs kwamen binnen via havens in Nederland, België en Duitsland. In Nederland is onder meer cocaïne gevonden tussen ladingen planken. De maffiosi zouden Turkse handlanger­s hebben gebruikt om de drugs verder Europa in te voeren. In Nederland zouden drugsopbre­ngsten zijn witgewasse­n. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname