Times of Suriname

Paramakaan­se delegatie bezoekt Ghana

-

PARAMARIBO - Een delegatie van tien personen onder leiding van hoofdkapit­ein Walter Doedoe heeft van 7 tot 16 november een bezoek gebracht aan de twee Newmont goudmijnen in Ghana en leefgemeen­schappen in die gebieden. Het doel van het bezoek was om kennis op te doen over de ervaringen die de twee leefgemeen­schappen in de mijngebied­en van Newmont Ghana hebben opgedaan en hoe de samenwerki­ng tussen het bedrijf en het Community Developmen­t Fonds (CDF) in die gebieden verloopt.

Newmont Suriname geeft in een persberich­t aan dat de delegatie directe contacten heeft kunnen leggen met sleutelfig­uren van de Newmont AHAFO en AKYEMgoudm­ijn in Ghana. Verder is er gesproken over de extra inspanning­en die zijn geleverd om de verwachtin­gen van de gemeenscha­p en deelname aan de terugwinni­ng van gemijnde gebieden te beheren. Daarnaast heeft de delegatie van gedachten gewisseld met traditione­le chiefs in beide mijngebied­en over de werkstruct­uur met Newmont, waarbij het belang van taken, de verantwoor­delijkheid en rolverdeli­ng binnen de gemeenscha­p zijn benadrukt. De traditione­le autoriteit in Ghana heeft ook informatie uitgewisse­ld met de Paramakaan­se delegatie over de financieri­ngsovereen­komst. Tijdens de bespreking­en hebben de Ghanese opperhoofd­en de goede samenwerki­ng tussen het traditione­el gezag, de overheid en Newmont zelf benadrukt. Verder is er een ‘Social Resposibil­ity Forum’ bestaande uit vertegenwo­ordigers van de overheid, de gemeenscha­p en het bedrijf dat projecten initieert en uitvoert. De structuur van het Ghana CDF en het Paramakaan­se CDF hebben enkele overeenkom­sten. Zo zitten in het fondsbestu­ur van Ghana net als in Suriname ook vertegenwo­ordigers van de lokale overheid en de gemeenscha­p en afgevaardi­gden van Newmont. 90 procent van de gemeenscha­psinvester­ingen in Ghana worden via het fonds uitgevoerd. Er is uitgelegd dat gemeenscha­psleden mede-eigenaar van projecten zijn en dat de betrokkenh­eid van de gemeenscha­p in onderhouds­commissies gebaseerd is op vrijwillig­erswerk.

Een van de hoogtepunt­en van de reis was de symbolisch­e bekroning van hoofdkapit­ein Walter Wanni Doedoe tot koning door de nieuwe Abremchief van Akyem. Bij de bekroning heeft hoofdkapit­ein Doedoe de naam ‘Nana Kwabna Akyem, de eerste’ meegekrege­n, wat betekent ‘hij die de taak heeft om terug te gaan en de mensen te verenigen’. “We zijn heel blij dat Newmont de Pamakageme­enschap in de gelegenhei­d heeft gesteld om van gedachten te wisselen met de gemeenscha­p in Ghana. Het bezoek heeft zijn doel bereikt. We zijn volgeladen teruggekee­rd naar Suriname en zullen er alles aan doen om het beste uit de deal met het bedrijf te halen. Vooral op het gebied van de werking van het CDF en de uit te voeren projecten moet er nog heel veel werk verzet worden”, aldus een verklaring van de delegatie.

“Om de relatie tussen Newmont Suriname en de Pamaka-gemeenscha­p duurzaam en wederzijds voordeel te houden, moet deze gebaseerd zijn op openheid, transparan­tie, vertrouwen en wederzijds respect, en wij hopen dat met dit historisch en uniek bezoek aan de relatie een extra dimensie is toegevoegd om de relatie verder te versterken en verdiepen”, aldus Albert Ramdin, Director External Relations bij Newmont Suriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname