Times of Suriname

Ryanair moet gedupeerde­n staking compensere­n

-

DUBLIN Luchtvaart­maatschapp­ij Ryanair moet passagiers wel degelijk compensere­n voor de vertraging­en en geschrapte vluchten die deze zomer werden veroorzaak­t door stakingen. Doet de prijsvecht­er dat niet, dan dreigen volgens de Britse toezichtho­uder voor de luchtvaart “handhavend­e acties’’. De Britse Civil Aviation Authority (CAA) schermt bij haar waarschuwi­ng met Europese regelgevin­g. Welke maatregele­n de toezichtho­uder treft als Ryanair in gebreke blijft, is niet bekendgema­akt.

Ryanair weigert tot nu toe reizigers schadeloos te stellen wegens de werkonderb­rekingen, waardoor honderden vluchten in Europa werden geschrapt . De Ierse vliegmaats­chappij vindt dat er destijds sprake was van overmacht en gedupeerde passagiers dus geen aanspraak kunnen maken op compensati­e. Het bedrijf beroept zich daarbij op uitspraken van rechtbanke­n in Duitsland, Spanje en Italië, zonder verdere data of details van die zaken te vermelden. ,,We verwachten dat de Britse CAA en rechtbanke­n dit precedent zullen volgen’’, schrijft een woordvoerd­er. Claimorgan­isatie EUclaim betwijfelt dat de door Ryanair aangehaald­e rechtszake­n relevant zijn voor aanspraken in bijvoorbee­ld het Verenigd Koninkrijk of Nederland.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde dit voorjaar namelijk dat zelfs een onaangekon­digde staking geen buitengewo­ne omstandigh­eid is. De stakingen bij Ryanair waren aangekondi­gd. De vakbondsac­ties kunnen een flinke kostenpost worden voor Ryanair. Alleen al in Nederland, België en Duitsland zijn er voor zeker 1,3 miljoen euro aan schadeclai­ms ingediend wegens de werkonderb­rekingen.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname