Times of Suriname

Migranten sturen recordbedr­ag naar thuisland maar armoede blijft

-

Op het eind van dit jaar zullen migranten maar liefst 466 miljard dollar naar familie en vrienden in het land van herkomst gestuurd hebben. Ondanks dit astronomis­ch hoge bedrag hebben deze zogenaamde “remittance­s” of geldtransf­ers weinig tot geen invloed op de armoedige toestand van het thuisland. In Brussel werd deze week het startschot gegeven om dat te veranderen.

De wereld telt op dit moment in totaal één miljard migranten, het hoogste aantal in de geschieden­is. Zo’n 258 miljoen hiervan hebben een plek gevonden in het buitenland terwijl 760 miljoen binnen de grenzen van het eigen land blijven. Slechts 35 procent van alle internatio­nale migratie gebeurt van het Zuiden naar het Noorden en het merendeel, 100 miljoen, beweegt zich tussen staten in het Zuiden. Dat zeggen de cijfers van de aan de Verenigde Naties verbonden Internatio­nale Organisati­e voor Migratie (IOM).

Een land op zich

En die migranten sturen elk jaar geld naar huis. Dit jaar zal dat bedrag wereldwijd goed zijn voor 466 miljard dollar. Dit cijfer behoeft nuance. In een land als België is 38 procent van alle remittance­s bestemd voor buurland Frankrijk en 4 procent voor Luxemburg. De landen Senegal, Congo, Rwanda en Bangladesh zijn samen goed voor minder dan één procent van het totale bedrag aan transfers.

Toch is 466 miljard maar liefst driemaal het bedrag dat jaarlijks wereldwijd uitgegeven wordt aan ontwikkeli­ngshulp. “Indien Remittance­s een land was mocht het zetelen in de G20”, merkt Valéry Paternotte droogjes op. Paternotte is handelsing­enieur bij het Belgische Réseau Financité, een netwerk van organisati­es die zich inzetten voor solidarite­it in de financiële wereld. Hij is één van de experts die zich dinsdag tijdens een conferenti­e in het Brussels Parlement boog over de vraag hoe remittance­s kunnen bijdragen tot duurzame ontwikkeli­ng in het Zuiden. Want net dat blijft ondanks decennia hulp in de meeste ontwikkeli­ngslanden ijdele hoop.

Banken niet geïnteress­eerd

Nochtans is de 6,4 miljard die zo jaarlijks Marokko binnenstro­omt even belangrijk voor de economie als de gehele fosfaatsec­tor of het toerisme. De negen miljard die de zes miljoen leden van de Congolese diaspora naar het thuisland zenden zijn goed voor het dubbele van het nationaal budget. Wereldwijd zijn remittance­s een onmisbare bron van inkomsten voor 750 miljoen mensen. Onderzoek in 71 ontwikkeli­ngslanden geeft bovendien aan dat een stijging van 10 procent in remittance­s leidt tot een daling van 3,5 procent van het aantal mensen dat moet leven met minder dan één dollar per dag. Andere studies tonen aan dat remittance­s de eerste hulp zijn die gebieden bereiken bij natuurramp­en of epidemieën. Dat was bijvoorbee­ld het geval bij de ebolacrisi­s in Sierra Leone en de recente aardbeving in Nepal.

Volgens Paternotte zijn klassieke banken niet geïnteress­eerd om filialen neer te poten in ontwikkeli­ngsgebied, laat staan in landbouwge­bied in die ontwikkeli­ngslanden en al zeker niet voor sociale projecten - scholen, ziekenhuiz­en, bedrijven op coöperatie­ve leest - wegens een te pover rendement. “Eigen aan het systeem en per slot van rekening niet anders in eigen land”, aldus Paternotte. “Leren nee te zeggen” Daarnaast blijken veel migranteng­emeenschap­pen ook niet bepaald goed met geld te kunnen omgaan. Pedro de Vasconcelo­s werkt voor het Internatio­naal Fonds voor Landbouwon­twikkeling, een VN-agentschap in Rome. Hij ziet het meeste heil in financiële vorming en geeft het recente voorbeeld van een Filippijns­e gemeenscha­p in Italië.

“We kwamen erachter dat ze om de haverklap uit het thuisland gebeld werden voor geld en geen nee konden zeggen”, vertelt hij, “eigen aan de cultuur. Het was werkelijk een openbaring voor velen van hen toen we hen duidelijk maakten dat je mag en kan weigeren. Toen begonnen ze te sparen. Tweehonder­d op elke duizend euro. Dat is veel. Het spaargeld werd geïnvestee­rd in het thuisland. Van drie boerderije­n voor legkippen gingen ze snel naar vijf. Op Facebook volgde de diaspora alles wat in het thuisland gebeurde.”

Dialoog met overheid

Remittance­s kunnen dus een rol spelen in het tegengaan of omkeren van migratie. Maar om dat te bereiken mag volgens agronoom Jean-Jacques Schul van de Belgische ngo IDAY een belangrijk­e factor niet uit het oog verloren worden: de betrokkenh­eid van de plaatselij­ke overheid. “Remittance­s dragen een risico”, aldus Schul, “dankzij het geld uit het buitenland hoeft de overheid niet te luisteren naar haar burgers want die stellen het goed zonder hun steun. Zonder een regering die naar haar burgers luistert ziet niemand een toekomst in eigen land en vertrekt men. Het is een vicieuze cirkel.” De oplossing? Bij alle transfers naar het Zuiden moeten de burgermaat­schappij en de overheid gestimulee­rd worden om samen te werken. “Zorg voor een beleid waarin remittance­s dienen om samen met de overheid projecten op te starten. Als er ontwikkeli­ngshulp toekomt, zorg er dan voor dat burgerbewe­gingen kunnen controlere­n waar dat geld naartoe gaat. Dat is nu allerminst het geval.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname