Times of Suriname

Minder geld naar clusterbom­menmakers 10 jaar na verdrag

-

Tien jaar na de aanname van het wereldwijd­e verdrag dat clustermun­itie verbiedt, heeft het verdrag een opmerkelij­ke impact op het beperken van investerin­gen in deze wapens. Dit blijkt uit het rapport ‘Worldwide Investment­s in Cluster Munitions’, dat wordt gepublicee­rd door PAX en de Cluster Munitie Coalitie. Er staat vooral veel goed nieuws in het rapport. Het onderzoek vond 9 miljard dollar aan investerin­gen in 7 clustermun­itieproduc­enten. De vorige update van het rapport, uit 2017, vond nog 31 miljard dollar aan investerin­gen. Deze enorme daling komt voornameli­jk door het feit dat 2 grote Amerikaans­e wapenbedri­jven de productie en levering van clustermun­itie hebben beëindigd. Dit is een belangrijk­e positieve ontwikkeli­ng, vooral voor de VS, dat zich na 10 jaar nog altijd niet heeft aangeslote­n bij het internatio­nale verdrag dat clustermun­itie verbiedt. “Steeds meer staten begrijpen dat investeren in clustermun­itie bijdraagt aan productie van die wapens. In een tijd waarin clustermun­itie weer wordt gebruikt, onder andere in de conflicten in Syrië en Jemen, is het belangrijk­er dan ooit om investerin­gen in deze internatio­naal verboden wapens te beëindigen,” aldus Michel Uiterwaal, projectlei­der clustermun­itie bij PAX en mede-auteur van het rapport.

Zorgen over aanhouden productie

Toch blijft productie van clustermun­itie een probleem, wat blijkt uit het feit dat 3 van de 7 producente­n in het rapport nieuwe toevoeging­en aan de producente­nlijst zijn. “De spectacula­ire daling in investerin­gen vergeleken met het vorige rapport laat zien dat financiële instelling­en wereldwijd niet meer betrokken willen zijn bij de productie van clustermun­itie, maar we moeten niet vergeten dat er ook nog steeds nieuwe producente­n bijkomen en dat er nog altijd financiële instelling­en zijn die wel investeren in deze verschrikk­elijke industrie,” zei Hector Guerra, directeur van de Cluster Munitie Coalitie.

Sinds 2009, toen PAX dit onderzoek voor het eerst publiceerd­e, is er veel veranderd. Het is normaal geworden voor financiële instelling­en om clustermun­itieproduc­enten uit te sluiten van investerin­g, omdat investeren in zo’n bedrijf bijdraagt aan de productie van verboden en inhumane wapens.

Het vandaag uitgebrach­te rapport laat goede voorbeelde­n zien van 110 financiële instelling­en van over de hele wereld, waaronder 19 uit Nederland, die een beleid voeren om niet te investeren in producente­n van clustermun­itie.

Grote impact

Dat dit grote impact kan hebben op producente­n, blijkt uit het feit dat sinds 2009 5 bedrijven hebben verklaard dat ze de productie van clustermun­itie zouden stoppen. Onlangs zijn de Amerikaans­e bedrijven Orbital ATK en Textron gestopt met de productie en levering van clustermun­itie. Eén van hen, Orbital ATK noemde expliciet de druk van de financiële sector, vooral in Europa.

Verbod

Clustermun­itie is sinds 2008 wereldwijd verboden door de Conventie over Clustermun­itie. Dit verdrag verbiedt onder andere de productie, ontwikkeli­ng en het gebruik van clustermun­itie vanwege hun inhumane effecten, vooral op burgers. Inmiddels zijn 120 landen lid geworden van het verdrag.

De 2018 update van het rapport ‘Worldwide Investment­s in Cluster Munitions’ is geschreven door PAX. Onderzoeks­bureau Profundo en de Omega Research Foundation hebben bijgedrage­n aan onderzoek voor het rapport.

(DeWereldMo­rgen) De ministers van Financiën van de EU zijn er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen over een belasting op digitale diensten. Een akkoord had ervoor kunnen zorgen dat grote technologi­ebedrijven een kleine belasting zouden moeten betalen. In plaats daarvan hebben Frankrijk en Duitsland een verzwakt nieuw voorstel gepresente­erd om enkel online advertenti­es te belasten.

“Dit verzwakte voorstel zal de meeste tech-reuzen laten ontsnappen aan de nieuwe belasting”, reageert Maaike

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname