Times of Suriname

Aan niets overleden doorbreekt taboes

-

PARAMARIBO Regisseur Raymi Sambo maakt theater dat mensen aan het denken zet. Ook zijn film Aan niets overleden draait om herkenbare thema’s, zoals moederlief­de en gêne over ziekte. De Surinaamse première van deze film is vandaag, speciaal voor scholieren en mediawerke­rs, in TBL Cinemas. Na afloop kunnen de bezoekers in gesprek gaan met de regisseur en een speciale gast, over wat hen opviel, ontroerde, boos maakte of verbaasde.

Op 10 december, de Internatio­nale Dag van de Mensenrech­ten, besteedt ook Suriname extra aandacht aan het recht op een menswaardi­g bestaan en de beleving van belangrijk­e vrijheden. Een goede aanleiding om de film op 9 en 10 december in Nickerie aan te bieden aan honderden scholieren, in samenwerki­ng met Stichting Sari. Uit onderzoek blijkt dat jongeren in dat district behoefte hebben aan extra informatie over seksualite­it en het thema HIV.

De film Aan niets overleden is ontstaan uit de gelijknami­ge theatervoo­rstelling, die in december 2016 in Paramaribo is gepresente­erd aan tweehonder­d vosleerlin­gen. Na afloop discussiee­rden zij over seksualite­it, beschermin­g, schaamte, ziekte en angst. De film brengt de thema’s nog duidelijke­r in beeld en geeft daardoor extra aanleiding tot nadenken en praten. Dat bleek de afgelopen week op Curaçao en Bonaire, waar honderden scholieren de film hebben gezien.

Sambo zal zijn ervaringen met de eilandjong­eren delen met de Surinaamse scholieren die de film zullen bekijken. Het verhaal en de thematiek zijn herkenbaar voor de Caribische gemeenscha­p in ZuidAmerik­a en Europa. We zien hoe Julius Florentina op zoek gaat naar zijn oude vriend Kelvin Purperhart. Diens moeder wil niet vertellen waar Kelvin is en hoe het met hem gaat. Zij houdt de waarheid verborgen, uit schaamte en angst voor het oordeel van de buitenwere­ld. De voorstelli­ngen van Sambo zijn bedoeld om taboes bespreekba­ar te maken en te doorbreken. Ze laten zien dat maatschapp­elijke thema’s vaak het gevolg zijn van onwetendhe­id, schaamte en onbegrip. De voorstelli­ngen in Suriname worden aangeboden door Stichting Raymi Sambo, Wonderpix, Anco Multi Services, Parea Suriname en Suriname Men United, met steun van de Nederlands­e ambassade in Paramaribo. Na 10 december is de film te zien in TBL Cinemas.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname