Times of Suriname

Klimaatakk­oord in december onzeker

-

DEN HAAG - Het is niet zeker dat er eind december een klimaatakk­oord ligt. Dat heeft CDA-leider Buma gezegd in het wekelijkse debatprogr­amma Buitenhof. “Het is de afgelopen maanden niet gelukt om dichter bij elkaar te komen.”

Tientallen belangencl­ubs en de milieubewe­ging onderhande­len over een pakket aan maatregele­n om de CO2-uitstoot in 2030 te halveren. De partijen hopen op 21 december een akkoord te presentere­n. CDA-voorman Buma hoort van de onderhande­laars dat het steeds moeilijker is geworden om er samen uit te komen. Vooral aan de zogenoemde klimaattaf­el industrie gaat het stroef. Buma: “Als je een ondernemin­g bent, gaat het over je voortbesta­an, als je alleen voor een groene toekomst bent, maakt het belang van een ondernemin­g minder uit.” GroenLinks-fractievoo­rzitter Klaver zei zaterdag dat hij het een goed idee zou vinden als grote bedrijven niet meer meepraten. “Polarisere­n op een manier die niets oplost”, oordeelt Buma. Hij vreest dat buitenland­se bedrijven ‘met een druk op de knop’ besluiten om vestiginge­n in Nederland te verplaatse­n naar andere landen. “Daar stoten ze dan net zoveel CO2 uit.”

Ook

VVD-coryfee

Hans Wiegel roert zich in het klimaatdeb­at. Hij noemt de combinatie van enkele groene maatregele­n ‘linke soep’. Het erelid van de VVD maakt zich vooral zorgen over de gelekte informatie die automobili­sten raken. “Nederlande­rs krijgen dan een subsidie van zesduizend euro om een elektrisch­e auto aan te schaffen, maar mensen met een gewone portemonne­e kunnen zo’n auto echt niet kopen”, zei de liberaal bij WNL op Zondag. Onderhande­laars laten aan deze krant weten dat er over de autoplanne­n, zoals het verhogen van de accijns aan de pomp, nog geen knoop is doorgehakt. (De Telegraaf)

 ??  ?? Sybrand van Haersma Buma (CDA) in gesprek met de pers over de de deadline van het klimaatakk­oord in december. (Foto: AFP)
Sybrand van Haersma Buma (CDA) in gesprek met de pers over de de deadline van het klimaatakk­oord in december. (Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname