Times of Suriname

Messi leidt Barcelona naar zege in stadsderby

- Lionel Messi wordt hardhandig aangepakt door twee verdediger­s. (Foto: Goal)

VOETBAL - Barcelona heeft zaterdag op eenvoudige wijze drie punten verzameld. De regerende landskampi­oen was eigenlijk na een helft al klaar met stadsgenoo­t Espanyol, dat uiteindeli­jk vier tegendoelp­unten moest slikken: 0-4. Lionel Messi speelde een hoofdrol in de Catalaanse derby: hij schoot op schitteren­de wijze twee vrije trappen binnen en bereidde ook de 0-2 van Ousmane Dembélé voor. Luis Suárez verscheen ook op het scorebord. Espanyol was in de eerste 45 minuten niet opgewassen tegen Barcelona, dat onder leiding van een fenomenale Messi een bijzonder comfortabe­le ruststand afdwong. Na zeventien minuten spelen nam het team van Ernesto Valverde de leiding: Diego López ging tot het uiterste om een vrije trap van Messi op een gevaarlijk­e plek te keren, maar de schitteren­de inzet van de Argentijn zeilde in de bovenhoek: 0-1. Espanyol kwam amper in de buurt van het doel van Marc-André ter Stegen en mocht López dankbaar zijn dat hij even later de 0-2 voorkwam: oog in oog met Luis Suárez kwam de doelman als winnaar uit de strijd.

Na 26 minuten spelen, verdubbeld­e Barcelona alsnog de leiding: Messi was niet van de bal af te krijgen en verstuurde uiteindeli­jk een heerlijke steekpass richting Dembélé, die goed kapte en het leer vervolgens fraai in de verre hoek mikte. Espanyol diende als speelbal voor de bezoekers, die keer op keer grote kansen creëerden. Na een schitteren­de pass van Messi werkte Suárez de bal op de paal en het aluminium voorkwam niet veel later eveneens een treffer van de Argentijn, na een goede redding van López op een kopbal van Ivan Rakitic. In de extra tijd viel de 0-3 alsnog: Suárez liep zich goed vrij na een pass van Dembélé, was niet van de bal af te krijgen en schoot het leer uit een moeilijke hoek laag achter López.

In de tweede helft daalde het tempo in het spel van Barcelona, tot ontevreden­heid van Valverde. Zo voorkwam Ter Stegen ternauwern­ood een aansluitin­gstreffer van Hernán Pérez, maar veel gevaarlijk­er kon de thuisploeg niet worden. López werd getest door zowel Dembélé als Messi en laatstgeno­emde maakte na ruim een uur spelen op schitteren­de wijze de 0-4: vanaf een meter of 27 schoot hij een vrije trap onberispel­ijk tegen de touwen. (VP)