Times of Suriname

“Dit is een zorgwekken­de situatie”

-

PARAMARIBO - In een brief hebben de staatshoof­den van de Caribische gemeenscha­p (Caricom) de secretaris-generaal van de Organisati­e van Amerikaans­e Staten (OAS) op de vingers getikt voor zijn partijdigh­eid in de Venezolaan­se crisis. Luis Almargo zou, zonder afstemming met lidlanden van de OAS, zijn overgegaan tot de erkenning van Juan Guaidó als de legitieme president van Venezuela en de indruk daarbij wekken alsof het een OAS-standpunt is.

Binnen de Caricom keuren tal van lidlanden het beleid van Nicolas Maduro af. Hij zou op ondemocrat­ische wijze het presidents­chap voor nog zes jaar hebben veiliggest­eld. Binnen de OAS zijn bijna alle landen het daarmee eens. Dat Guaidó zichzelf tot interim-president van het land uitriep, draagt echter geen goedkeurin­g van de Caricom-staatshoof­den en volgens hen is het ook niet het standpunt van de OAS. De hele wereld praat echter over de erkenning van Guaidó door de OAS vanwege uitspraken die Almargo namens het blok deed tot groot ongenoegen van de Caricom.

Namens de Caricom schreef Timothy Harris, premier van Sint Kitts and Nevis, een brief naar Almargo waarin hem gevraagd wordt de uitspraken te corrigeren. “Deze handeling uwerzijds, zonder toestemmin­g van de lidlanden van de OAS, wordt als ongepast beschouwd”, staat in de brief die ook door Suriname is onderteken­d. De Caricom-staatshoof­den stellen dat het van zeer grote importanti­e is dat Almargo zich publiekeli­jk verduideli­jkt door de wereldgeme­enschap mee te delen dat hij op eigen titel sprak en niet namens alle leden van de OAS. “Wij zijn ervan op de hoogte dat dit niet het enige moment is geweest dat u, zonder toestemmin­g, publieke uitspraken deed in naam van de OAS”, staat verder in de brief. De Caricomsta­atshoofden vinden de partijdigh­eid en het gedrag van de OAS-topman zorgwekken­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname