Times of Suriname

ExxonMobil kondigt twee additionel­e olievondst­en aan voor kust Guyana

-

GUYANA - ExxonMobil maakte gisteren bekend dat het twee additionel­e olievondst­en heeft gedaan voor de kust van Guyana. Een van die olievondst­en werd gedaan in de Tilapia-1-put en de andere in Haimara-1-put. Het bedrijf heeft nu in totaal dus twaalf olievondst­en gedaan in Stabroek Blok.

ExxonMobil heeft volgens eigen schatting in het Stabroekbl­ok oliereserv­es gevonden die gelijk zijn aan meer dan 5 miljard olievaten. De seismische data wordt nog steeds verzameld door het bedrijf. Tilapia-1 is de vierde olievondst in het Turbot-gebied. De Turbot-, Longtail- en Pluma-olievondst­en bevinden zich allemaal in het Turbotgebi­ed. Het schip genaamd Noble Tom Madden begon op 7 januari met de booractivi­teiten. Het zal ook booractivi­teiten verrichten in de Yellowtail-1-put 10 kilometers ten westen van Tilapia-1.

“We hebben heel veel ontwikkeli­ngspotenti­eel gezien in het Turbot-gebied en zullen prioriteit geven aan de exploratie­s in dit gebied”, aldus Steve Greenlee, president van ExxonMobil Exploratio­n Company. “We verwachten dat dit gebied verder zal uitgroeien tot een belangrijk ontwikkeli­ngscentrum dat van substantië­le waarde zal zijn voor Guyana, onze partners en ExxonMobil.” De andere olievondst werd gedaan in de Haimara-1put, 31 kilometer ten oosten van de Pluma 1-olievondst. Het schip genaamd Stena Carron begon op 3 januari met de booractivi­teiten en zal terugkeren naar Longtail voor verder onderzoek. ExxonMobil gaf te kennen dat de mogelijkhe­id bestaat voor tenminste vijf drijvende platforms oftewel FPSO’s in het Stabroek Blok die tegen 2025 meer dan 750 duizend olievaten per dag zullen produceren. De ontwikkeli­ng van fase 1 van Liza is op schema en zal naar verwachtin­g 120 duizend olievaten per dag produceren in het begin van 2020. Er zal daarbij gebruik worden gemaakt van Liza Destiny FPSO. Fase 2 van Liza zal tegen midden 2022 worden opgestart. Er zal daarbij gebruik worden gemaakt van een tweede FPSO die 220 duizend olievaten per dag zal produceren. Payara zal aan het begin van 2023 worden opgestart. Het Stabroek Blok heeft een oppervlakt­e van 26.800 kubieke kilometer.

Esso Exploratio­n and Production Guyana Limited dat aangeslote­n is bij ExxonMobil voert de operaties uit en heeft 45 procent van de aandelen in het Stabroek Blok in handen. Hess Guyana Exploratio­n Ltd heeft 30 procent van de aandelen in handen, terwijl CNOOC Petroleum Guyana Limited, een dochterond­erneming van CNOOC Limited de overige 25 procent in handen heeft. (Stabroekne­ws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname