Times of Suriname

Militairen Venezuela blokkeren overgang hulpgoeder­en

-

CARACAS/BOGOTA - Venezolaan­se militairen hebben met behulp van twee opleggers een belangrijk­e grensoverg­ang tussen Colombia en Venezuela gesloten. Het gaat om een nieuwe autosnelwe­gbrug aan de zuidoostka­nt van de Colombiaan­se grensstad Cúcuta, circa 385 kilometer van de hoofdstad Bogota.

De Las Tienditas-brug en grensoverg­ang zijn in 2016 gereedgeko­men, maar officieel nog nooit open geweest. Het grensverke­er gaat vooralsnog over de oude brug in Cúcuta. Activisten wilden de nieuwe brug gebruiken om humanitair­e hulp in Venezuela te kunnen verlenen. Plaatselij­ke media meldden vanuit Cúcuta dat de autoriteit­en er een verzamelpl­aats voor hulp aan het buurland inrichtten. Ze verwachten uit binnen- en buitenland tientallen tonnen hulpgoeder­en.

De humanitair­e hulp is onderdeel van de campagne van de Venezolaan­se oppositiel­eider Juan Guaidó om het regime van Nicolás Maduro ten val te brengen. Maduro wil geen humanitair­e hulp, maar eist opheffing van sancties. Hij stelt ook dat de hulp slechts een voorbode is van buitenland­s militair ingrijpen.

Guaidó is voorzitter van het in 2017 door Maduro aan de kant gezette parlement. Hij riep zich op 23 januari tijdens massale protesten tegen het autoritair­e regime uit tot interim-president. Hij heeft als zelfbenoem­de interim-president snel steun gekregen van de twee grootste landen van Noord-Amerika, de belangrijk­ste Zuid-Amerikaans­e landen en ook van een reeks Europese landen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname