Times of Suriname

Tien miljoen euro voor slachtoffe­rs chroom-6 in NS-werkplaats Tilburg

-

TILBURG De Nederlands­e Spoorwegen (NS) en de gemeente Tilburg trekken 10 miljoen euro uit om de mensen die tussen 2004 en 2012 in een NSwerkplaa­ts in Tilburg met het giftige chroom-6 hebben gewerkt een vergoeding te kunnen geven. Dat meldt het Tilburgse college van burgemeest­er en wethouders. De Tilburgse wethouder Erik de Ridder en president-directeur Roger van Boxtel van de NS hebben dat gisteren bekendgema­akt op een gezamenlij­ke persconfer­entie van de gemeente en de NS. Tilburgse werklozen werden voor reïntegrat­ie verplicht aan het werk gezet bij de NS. Ze moesten in de werkplaats oude treinstell­en schuren. Het kankerverw­ekkende chroom-6 kwam vrij uit de oude verflagen.

Vorige week kwam een onafhankel­ijke commissie tot de conclusie dat mensen die met chroom-6 hebben gewerkt een schadeverg­oeding moeten krijgen. De commissie oordeelde dat de NS en de gemeente Tilburg verwijten zijn te maken. De NS informeerd­e de gemeente niet over het gevaar van chroom6, terwijl dat al jaren bekend was. De gemeente viel volgens de commissie te verwijten dat er geen maatregele­n waren genomen. De Tilburgse burgemeest­er Theo Wetering bood vorige week zijn excuses aan. “Er is van alles misgegaan, daarover hoeven we niet lang te discussiër­en”, zei hij. “Met name de harde constateri­ng dat we onze zorgplicht hebben geschonden, liegt er niet om.”

Ook de NS bood excuses aan aan de slachtoffe­rs. “Het grijpt ook ons aan. Er zijn zaken niet goed gegaan en daar lopen we niet voor weg”, zei NSdirectie­lid Susi Zijderveld.

(NU)

 ??  ?? Een trein op een spoorlijn. (Foto: NU)
Een trein op een spoorlijn. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname