Times of Suriname

Vrachtschi­p MSC Zoe verloor niet 291 maar minstens 345 containers

-

UTRECHT Het vrachtschi­p MSC Zoe heeft niet 291 containers verloren op de Noordzee, maar minstens 345. Dit meldde Rijkswater­staat gisteren na een nieuwe schatting van de rederij MSC.

De MSC Zoe verloor de containers in de nacht van 1 op 2 januari bij de Duitse Waddeneila­nden. In de daaropvolg­ende dagen spoelde een deel van de inhoud en containers aan in Nederland. Het is nog onduidelij­k hoeveel containers precies overboord zijn geslagen. Rijkswater­staat hoopt daar volgende week meer duidelijkh­eid over te krijgen van MSC.

De nieuwe schatting is gemaakt na het lossen van de containers op het schip in Bremerhave­n (Duitsland) en Gdansk (Polen). Volgens Rijkswater­staat komt deze informatie pas nu naar boven, omdat de rederij lange tijd niet kon lossen.

Het eerste deel van de lading, waaronder containers met schade, werd vorige maand al gelost in Duitsland. De resterende containers werden pas afgelopen weekend in Gdansk van het schip gehaald. In het Nederlands­e Waddengebi­ed vindt een grote bergingsop­eratie plaats. Er liggen nog veel containers op de zeebodem. De actie, waar MSC opdracht voor heeft gegeven, kan enkele maanden duren. De bergingssc­hepen halen eerst kapotte, lege containers met een grijper uit het water. Gesloten containers worden gemarkeerd en op een later moment geborgen. Vele tientallen containers zijn nog niet gevonden. Diverse sonarschep­en worden ingezet bij het lokalisere­n van deze exemplaren. Het zoekgebied is 2.700 vierkante kilometer groot. De Onderzoeks­raad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar het overboord slaan van de containers. Hierbij ligt de focus op de gevolgen van het ongeval, de lokale situatie in het Nederlands­e Waddengebi­ed en de vaarroute van het schip.

Ook de autoriteit­en in Panama zijn bezig met een onderzoek. Het schip voer onder de vlag van Panama. Dit onderzoek is gericht op de oorzaak van het ongeluk en de situatie aan boord van het schip, aldus de OVV.

(NU)

 ??  ?? Eén van de Amsterdams­e drugspakke­tjes. (Foto: De Telegraaf)
Eén van de Amsterdams­e drugspakke­tjes. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname