Times of Suriname

Amerikaans­e Senaat keurt voorstel goed dat afbouw troepen in Syrië en Afghanista­n tegengaat

-

VS - De Senaat in Washington heeft gisteren een wetsvoorst­el goedgekeur­d dat impliciet ingaat tegen het voornemen van president Donald Trump om het Amerikaans­e troepenbes­tand in Syrië en Afghanista­n snel af te bouwen. Het voorstel voorziet daarnaast ook de mogelijkhe­id om sancties te ondernemen tegen organisati­es die Israël willen boycotten.

In een amendement bij het wetsvoorst­el, dat was ingediend door leden van de Republikei­nse partij, wordt aangegeven dat een duidelijke Amerikaans­e militaire aanwezighe­id in Syrië en Afghanista­n nodig blijft. Een ‘plotse terugtrekk­ing van Amerikaans­e troepen uit elk van die landen zou de zwaarbevoc­hten winsten en de nationale veiligheid van de VS in gevaar kunnen brengen’, vermeldt de tekst. De Amerikaans­e soldaten worden er nodig geacht zolang de terreurgro­epen niet zijn verslagen.

Het voorstel werd met een duidelijke meerderhei­d (7723) goedgekeur­d. Zowat de helft van de Democratis­che Senatoren stemde voor de tekst. Trump had eerder de terugtrekk­ing van zowat 2.000 Amerikaans­e militairen uit Syrië aangekondi­gd. Hij heeft ook aangegeven dat hij hetzelfde van plan is in Afghanista­n, waar ongeveer 14.000 Amerikaans­e soldaten gelegerd zijn.

Het wetsvoorst­el voorziet nog een hele reeks andere maatregele­n voor het Amerikaans­e beleid in het Midden-Oosten. Zo wordt de defensiesa­menwerking met Israël en Jordanië uitgebreid en wordt opgeroepen tot bijkomende sancties tegen Syrië. Opvallend is dat de staten volgens de tekst ook de mogelijkhe­id krijgen om samenwerki­ng te weigeren met bedrijven en organisati­es die Israël boycotten. Tegenstand­ers vrezen dat op die manier het recht op vrije meningsuit­ing en het recht op protestere­n wordt onderuitge­haald.

Het voorstel moet nog worden goedgekeur­d door het Huis van Afgevaardi­gden en moet ook nog onderteken­d worden door de president.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname