Times of Suriname

België neemt vrijgespro­ken ex-president Ivoorkust op

-

BELGIË - België neemt de voormalige president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, tijdelijk op. Het internatio­naal strafhof (ICC) in Den Haag heeft dat bevestigd.

Rechters van het ICC besloten vorige week dat Gbagbo op voorwaarde­n vrijkomt, nadat hij twee weken eerder was vrijgespro­ken van misdaden tegen de menselijkh­eid.

België reageert daarmee op het besluit van de vijf beroepsrec­hters van het ICC, die unaniem besloten dat Gbagbo en medegedaag­de Charles Blé Goudé worden vrijgelate­n naar een nabijgeleg­en land dat bereid is hen op hun grondgebie­d toe te laten. Die voorwaarde aan de vrijlating was afgedwonge­n door de openbare aanklagers van het ICC om ervoor te zorgen dat ze indien nodig terugkeren naar de rechtbank. Concreet houdt het in dat Gbagbo een eventueel hoger beroep in zijn strafzaak mag afwachten in België. Het is onbekend of de ex-president al in België is.

De familie van Gbagbo gaf eerder al aan dat hij graag terug zou willen naar Ivoorkust, maar anders misschien naar België zou gaan, omdat hij daar familie heeft wonen.

Gbagbo’s mogelijke terugkeer naar zijn thuisland wordt bemoeilijk­t door het feit dat hij daar in januari vorig jaar bij verstek is veroordeel­d tot twintig jaar gevangenis­straf wegens verduister­ing. Gbagbo was sinds 2000 de president van Ivoorkust. Nadat hij de verkiezing­en van 2010 had verloren, weigerde Gbagbo plaats te maken voor zijn opvolger Alassane Ouattara. Dat leidde tot een maandenlan­ge crisis en gewelddadi­gheden in het West-Afrikaanse land. In het conflict zijn ongeveer drieduizen­d mensen gedood. Een half miljoen mensen raakten dakloos. Gbagbo werd in 2011 gevangen en Ivoorkust leverde Gbagbo aan het einde van dat jaar uit aan het ICC. Hij is het eerste voormalige staatshoof­d dat terechtsto­nd voor het ICC. Het proces begon in januari 2016.

(NU)

 ??  ?? De voormalige president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo. (Foto: NU)
De voormalige president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname