Times of Suriname

Vervanger van ingestorte brug in Genua wordt duurste brug van Europa

-

ITALIË - Morgen starten de afbraakwer­ken van de resten van de ingestorte Morandibru­g. De nieuwe brug zou moeten klaar zijn tegen eind 2019 en zal de duurste brug van Europa worden.

Het was één van de meest opvallende beelden van afgelopen zomer, de Morandibru­g in de Italiaanse stad Genua die op 14 augustus bezweek. Morgen beginnen de sloopwerke­n, zes maanden na de ramp. En ondertusse­n is het nieuwe project van de architect Renzo Piano bekend. Piano, zelf van Genua en bekend van The Shard in Londen en het Centre Pompidou in Parijs, wil zelf de nieuwe brug voor de inwoners van Genua ontwerpen. De kosten per vierkante meter zullen wel twee keer zo hoog zijn dan het gemiddelde bedrag. “Maar dat komt omdat de brug zo snel mogelijk afgewerkt moet zijn.” De nieuwe brug in Genua wordt een van de duurste in Italië en zal zelfs het hoogste viaduct van Europa, de legendaris­che brug van Millau in Frankrijk, in prijs verslaan. Op 7 september verklaarde de burgemeest­er van Genua, Marco Bucci: “In januari 2019 willen we graag over de brug rijden.” Op 18 januari werd de datum verschoven naar april 2020, een jaar en acht maanden na de ineenstort­ing. De vraag is echter of ook die deadline weer zal verschuive­n. De belangrijk­e verkeersbr­ug uit de jaren zestig stortte half augustus in. Tientallen auto’s vielen ongeveer 45 meter naar beneden. Daardoor vielen 43 doden. Ook gebouwen direct onder brug raakten door brokstukke­n beschadigd. Zo’n 600 bewoners moesten hun woningen verlaten.

De Italiaanse justitie is een onderzoek begonnen naar twintig personen uit de top van wegbeheerd­er Autostrade en ambtenaren van de het ministerie van Transport. Zij worden verdacht van dood door schuld. Autostrade zei direct na het ongeluk al alle medewerkin­g toe om de oorzaak van de ramp te achterhale­n. De exploitant wil vooralsnog niet de verantwoor­ding voor het instorten van de brug op zich nemen en wacht het onderzoek af. “Uit alle rapporten over de ingestorte brug in Genua die wij in bezit hebben, blijkt dat de brug in goede staat verkeerde”, zei topman Giovanni Castellucc­i.

Italië houdt na het drama ook de licenties van andere wegexploit­anten tegen het licht. Private wegbeheerd­ers moeten hun onderhouds­gegevens en vernieuwin­gsplannen overleggen. Autostrade zou aan tolgeld miljarden verdienen, maar daarvan zou amper iets terugvloei­en naar het onderhoud van wegen. De directie van de autosnelwe­gmaatschap­pij Autostrade zou intussen wel aan een schadeverg­oeding werken voor de families van de slachtoffe­rs. Het zou gaan om een bedrag om en bij de 50 miljoen euro.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname