Times of Suriname

Macron roept 24 april uit tot herdenking­sdag Armeense genocide

-

FRANKRIJK - De Franse president Emmanuel Macron heeft voor de Armeense gemeenscha­p aangekondi­gd dat Frankrijk van 24 april een nationale herdenking­sdag van de Armeense genocide gaat maken. Turkije is niet te spreken over die beslissing. Macron zei dat tijdens het jaarlijkse diner van de Coördinere­nde Raad van Armeense Organisati­es in Frankrijk (CCAF). Daarmee maakte hij een verkiezing­sbelofte waar, waar de Armeniërs in Frankrijk ongeduldig op wachtten. “Frankrijk is in de eerste plaats een land dat weet hoe de geschieden­is recht in de ogen te kijken, dat als een van de eersten de moorddadig­e jacht op het Armeense volk veroordeel­de, dat vanaf 1915 de genocide noemde wat het was, dat in 2001 na een lange strijd ook via een wet erkende, en in de komende weken van 24 april een nationale herdenking­sdag van de Armeense genocide zal maken”, zei hij.

De kwestie van de Armeense genocide zorgt regelmatig tot spanningen tussen Turkije en lidstaten van de Europese Unie. Turkije erkent dat vele Armeniërs die in het Ottomaanse Rijk woonden in de Eerste Wereldoorl­og werden gedood tijdens gevechten met Ottomaanse troepen, maar betwist de aantallen en ontkent dat het om een genocide ging.

“We veroordele­n de plannen van Macron over een zogenaamde genocide, een grote politieke leugen zonder enige wettelijke basis, die historisch­e feiten tegenspree­kt”, zei woordvoerd­er Ibrahim Kalin in naam van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname