Times of Suriname

Honderden Spaanse gemeentes moeten symbolen uit Franco-dictatuur verwijdere­n

-

SPANJE - Het Spaanse ministerie van Justitie heeft 656 gemeenten gevraagd om symbolen die verwijzen naar dictatuur van Francisco Franco uit de openbare ruimte te verwijdere­n. Vele straatname­n in Spanje dragen nog steeds de namen van hoogwaardi­gheidsbekl­eders van de dictatuur.

De socialisti­sche premier Pedro Sanchez had sinds hij begin juni aan de macht kwam, beloofd om de herdenking aan de honderddui­zenden Republikei­nse slachtoffe­rs van de Spaanse burgeroorl­og (1936-1939) en de daaropvolg­ende dictatuur van Francisco Franco (19391975) te rehabilite­ren.

Het Spaanse parlement stemde medio september al met een duidelijke meerderhei­d voor een decreet van de regering-Sanchez om de resten van Franco weg te halen uit het mausoleum in de buurt van Madrid. Het ministerie wil nu in zijn vraag aan de gemeenten de wet van het Historisch Geheugen uit 2007 toepassen, die vereist dat overheidsi­nstanties ‘passende maatregele­n nemen om allerhande voorwerpen te verwijdere­n die herinneren aan de militaire opstand, burgeroorl­og en dictatuur’.

De wet, gestemd onder de regering van een andere socialist, José Luis Rodriguez Zapatero (2004-2011), wordt nog steeds betwist door de conservati­even. Zij vinden dat die wet nodeloos de wonden van het verleden openrijt.

Volgens het ministerie dragen 1.171 Spaanse straten en pleinen nog steeds de naam van belangrijk­e figuren uit de franquisti­sche periode. De monumental­e grafsite van de dictator bevindt zich al meer dan vier decennia in de Vallei van de Gevallenen in de Sierra de Guadarrama. Het mausoleum is tot op vandaag een bedevaarts­oord voor sympathisa­nten van Franco en rechtsextr­emisten.

(HLN)

 ??  ?? In de Spaanse enclave Melilla staat nog een standbeeld van Franco. (Foto: HLN)
In de Spaanse enclave Melilla staat nog een standbeeld van Franco. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname