Times of Suriname

Democraten noemen ‘shutdown’ stunt van Trump

-

VS - De Democraten hebben dinsdag in reactie op de State of the Union van president Donald Trump harde kritiek geuit op de ‘shutdown’ van de afgelopen maand. Factchecke­rs constateer­den dat Trump in zijn toespraak veel halve waarheden verkondigd­e.

Het Democratis­che antwoord op de jaarlijkse ‘troonrede’ van Trump werd uitgesprok­en door Stacey Abrams, die wordt gezien als rijzend talent binnen de partij. Zij haalde hard uit naar Trump vanwege de ‘shutdown’ die hij vorige maand forceerde om de financieri­ng van de muur op de grens met Mexico af te dwingen.

“De ‘shutdown’ was vooral een stunt van de president die niet alleen een groot deel van de bevolking raakte, maar ook onze basiswaard­en”, stelde ze. Tegelijker­tijd reikte Abrams de Republikei­nen wel de hand.

“Ik ben enorm teleurgest­eld in Trump”, zei ze. “Maar we willen niet dat hij faalt. Daarom moeten we hem de waarheid zeggen, namelijk dat hij de grote taken die met zijn ambt gepaard gaan moet respectere­n. En ook dat hij de buitengewo­ne diversitei­t die dit land definieert moet respectere­n.”

Experts constatere­n dat Trump zich met zijn toespraak vooral op zijn eigen achterban richtte. De president reikte de Democraten wel de hand met onderwerpe­n die zij belangrijk vinden, zoals rechten van vrouwen en het genezen van aids en kanker. Ook bood hij openingen om met de Democraten samen te werken om de hoge medicijnpr­ijzen aan te pakken.

Maar tegelijker­tijd zette hij wel zijn hakken in het zand als het gaat om het grootste probleem waar Washington de afgelopen maand mee worstelde: de door Trump gewenste muur tussen de VS en Mexico.

“Die muur gaat er komen”, stelde hij. Als het Congres en het Witte Huis hier binnen anderhalve week geen overeenste­mming over bereiken, dreigt een nieuwe ‘shutdown’. De Democraten zijn niet van plan Trump de bijna 6 miljard dollar te geven die hij eist voor de bouw van de muur. De Democraten zien de muur als onnodig, onlogisch en ineffectie­f.

De media hadden hun handen vol aan het factchecke­n van de uitspraken van Trump. The New York Times constateer­de dat de president onder meer leugens verkondigd­e op het gebied van de economie, immigratie en buitenland­se politiek.

Zo stelde Trump dat de Amerikaans­e economie de snelst groeiende ter wereld is op dit moment. Dat is niet waar, stelt de The New York Times. Onder meer de economieën van Letland, Polen, China, India en Griekenlan­d groeien percentuee­l harder. Ook deed Trump beweringen over het geweld aan de grens met Mexico die hij niet onderbouwd­e. Hij zei onder meer dat de stad El Paso aan de grens met Mexico het hoogste percentage geweldsmis­drijven van het land telde en dat deze aantallen terugliepe­n toen de grens daar werd verstevigd. Dit is niet waar, stelt de New York Times.

Ook claimde Trump dat de VS, als hij geen president was geworden, momenteel oorlog zou voeren met NoordKorea. Maar daar zijn geen aanwijzing­en voor. Hoewel de relatie tussen de landen al langer gespannen is, was er toen Trump aantrad geen enkele reden om aan te nemen dat deze situatie op korte termijn zou gaan escaleren, stelt The New York Times. Experts stelden een jaar geleden zelfs dat de kans op oorlog groter was geworden nadat Trump de NoordKorea­anse leider Kim Jongun op Twitter had uitgemaakt voor ‘klein raketmanne­tje’ en had beloofd ‘vuur en woede’ over het land uit te storten.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname