Times of Suriname

Vervolging ambtenaren in proces Love Parade-drama gestaakt

-

DUITSLAND - Achtenhalf jaar na het drama bij de Love Parade in Duisburg wordt het proces tegen zeven van de tien verdachten gestaakt. Door tijdgebrek en moeilijk vast te stellen individuel­e schuld heeft de rechter besloten de zaak grotendeel­s te seponeren. Tegen drie organisato­ren loopt het proces nog wel door.

Op 24 juli 2010 kwamen honderden bezoekers van het festival bij een tunnel, de enige in- en uitgang van het feestterre­in, in de verdrukkin­g. Alle verdachten werd dood door schuld en grove nalatighei­d ten laste gelegd. Er vielen 21 doden, onder wie een Nederlande­r, en meer dan 650 gewonden. Om de schuld van elke verdachte te bewijzen zouden nog meer dan 500 getuigen moeten worden gehoord. Dat zou in de overgeblev­en tijd nooit meer lukken, argumentee­rden de rechter en het Openbaar Ministerie. De misdrijven verjaren tien jaar na het drama, dus in juli 2020. Eerder al gaf de rechter aan dat het moeilijk zou worden de individuel­e schuld van de betrokkene­n te bewijzen. Er zou eerder sprake zijn van collectief falen van vele betrokkene­n. De verdachten die nu vrijuit gaan, werkten bijna allemaal voor de gemeente. Zij waren onder meer verantwoor­delijk voor het verstrekke­n van de vergunning­en.

Drie organisato­ren van de Love Parade zouden bij de seponering een boete moeten betalen van 10.000 euro. Zij zijn het daar niet mee eens en willen dat het proces doorgaat. Ze hopen nog op vrijspraak. Voor veel nabestaand­en, van wie sommige ook medeaankla­ger waren, is het staken van de rechtszaak een bittere pil. De vader van een van de slachtoffe­rs probeerde nog op de laatste dag de seponering tegen te houden. “Ook degenen die nu vrijuit gaan hebben schuld. Als de vergunning niet verleend was, dan was mijn kind er nu nog”, zegt Klaus-Peter Mogendorf tegen de omroep WDR.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname