Times of Suriname

Zwakke Amerikaans­e markt zit Toyota dwars

-

TOKIO - Toyota heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien kelderen. De Japanse autobouwer wijt dat aan een afnemende winstgeven­dheid op de Amerikaans­e markt en verliezen op belegginge­n door de zwakke aandelenma­rkten.

Onder de streep kelderde het resultaat in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar fors, met 81 procent tot 180,9 miljard yen. Dat is omgerekend zo’n 1,4 miljard euro. Toyota verlaagde gisteren de prognose voor de nettowinst voor heel zijn boekjaar naar bijna 1,9 biljoen yen. Dat gebeurt op een moment dat de wereldwijd­e autosector onder druk staat vanwege een afkoelende economie, handelskif­t en zwakke Amerikaans­e markt. Eerder sprak het bedrijf nog een resultaatv­erwachting van 2,3 biljoen yen uit. De verwachtin­g voor de operatione­le winst bleef wel staan, op 2,4 biljoen yen. Dat resultaat steeg ook in de verslagper­iode van oktober tot en met december. Daarbij wisten aanhoudend groeiende verkopen in landen in het Verre Oosten de dalende verkopen op de grootste markt, de Verenigde Staten, te compensere­n.

Verkoop

Toyota zette in het derde kwartaal van zijn boekjaar een operatione­le winst in de boeken van 676,1 miljard yen. Dat is 0,4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Kenners hadden in doorsnee overigens wel op meer verwacht. De omzet steeg met 2,6 procent tot 7,8 biljoen yen. De wereldwijd­e consumente­nverkoop dikte met 2,8 procent aan tot meer dan 2,7 miljoen stuks, van ruim 2,6 miljoen stuks een jaar eerder. Dat was dus voor een groot deel te danken door de verkoopgro­ei in Aziatische landen, waaronder ook China waar vooral de interesse in de Lexus-modellen groot is. In Noord-Amerika, goed voor bijna 30 procent van de jaarlijkse verkopen van de autoreus, was duidelijk sprake van minder interesse. (De Telegraaf/Foto: Benzinga)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname