Times of Suriname

Klimaat treft ook voortplant­ing dier- en plantensoo­rten

-

De stijgende temperatuu­r kan diersoorte­n onvruchtba­ar maken, waarschuwt een internatio­naal team van wetenschap­pers. Daardoor kunnen soorten eerder verdwijnen dan tot nog toe werd aangenomen. Biologen en milieubesc­hermers proberen te voorspelle­n waar diersoorte­n zullen verdwijnen door de klimaatver­andering, zodat er ingezet kan worden op locaties waar de soorten wel kunnen overleven. Ze gaan daarvoor vooral uit van de Critical Thermal Limit (CTL), de temperatuu­r waarop de soort niet langer kan overleven. Maar die limiet hield te weinig rekening met de voorplanti­ng van de soorten, blijkt nu.

“Het risico bestaat dat we de effecten van de klimaatver­andering op de overleving van diersoorte­n onderschat­ten”, stelt Tom Price, bioloog aan de Universite­it van Liverpool. “We hebben ons vooral geconcentr­eerd op de effecten die dodelijk zijn voor de organismen, eerder dan de temperatuu­r waarop de organismen zich niet meer kunnen voortplant­en.”

Meer onderzoek

“De informatie waarover we nu beschikken toont aan dat dit een ernstig probleem vormt voor veel organismen”, zegt hij. “Maar welke soorten lopen het meeste gevaar? Zal de impact groot genoeg zijn om hele populaties uit te roeien? Of kunnen een paar vruchtbare exemplaren volstaan om de populaties te redden? Momenteel weten we het gewoon niet. We hebben meer data nodig. “

In het vakblad Trends in Ecology and Evolution pleiten Price en zijn Britse, Australisc­he en Zweedse collega’s ervoor om naast de CTL ook een Thermal Fertility Limit (TFL) te bepalen: de temperatuu­r waarop voortplant­ing voor de soorten niet langer mogelijk is.

“We hebben wetenschap­pers nodig over de hele wereld, in heel verschille­nde ecosysteme­n van vis tot koraal tot bloemen, zoogdieren en insecten, die een manier vinden om te meten hoe temperatuu­r de fertilitei­t van organismen beïnvloedt”, zegt Price.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname