Times of Suriname

Armoede verdwijnt pas als ook ongelijkhe­id wordt bestreden

-

Wereldleid­ers hebben beloofd zich in te zetten voor een einde aan de wereldwijd­e armoede tegen 2030, maar daarvoor is een drastische afname van de ongelijkhe­id in de wereld nodig, volgens Liu Zhenmin, VN-ondersecre­taris-generaal voor Economisch­e en Sociale Zaken.

Ongelijkhe­id drukt een stempel op inkomen, kansen, blootstell­ing aan risico’s en gender en speelt tevens in en tussen landen. Algemeen wordt erkend dat dit barrières zijn voor armoedebes­trijding en ook voor veel andere ontwikkeli­ngsuitdagi­ngen op de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeli­ng. Deze agenda is een universeel aangenomen plan om welvaart en welzijn te verbeteren en tegelijker­tijd het milieu te beschermen.

Uit onderzoeke­n blijkt dat inkomenson­gelijkheid tussen landen in de afgelopen tientallen jaren enigszins is afgenomen, met name als gevolg van stevige groei in Oost-Aziatische en ZuidAziati­sche economieën, maar er zijn veel landen – vooral in delen van Afrika, WestAzië, Latijns-Amerika en het Caraïbisch­e gebied – waar de inkomensni­veaus nog verder achterop zijn geraakt, wat de inkomenson­gelijkheid tussen landen versterkt.

Onrust en conflicten

De laatste VN-analyse in World Economic Situation and Prospects 2019 wijst erop dat het inkomen per hoofd van de bevolking in 2018 stagneerde of afnam in 47 ontwikkeli­ngslanden en economieën in transitie. Het grootste deel van deze landen blijft al tientallen jaren consistent achter. Dit is een enorme uitdaging voor de armoedebes­trijding, ontwikkeli­ng van essentiële infrastruc­tuur, het creëren van werk en economisch­e diversific­atie.

De meeste achterblij­vende landen zijn zeer afhankelij­k van basisgoede­ren. Het is daarom van groot belang zowel te diversifië­ren als de welvaart uit natuurlijk­e hulpbronne­n goed te beheren, om het maximale ontwikkeli­ngspotenti­ëel te benutten. Verschille­nde landen hadden ook te maken met langdurige oorlogen of onrust en politieke instabilit­eit.

Onderwijs

Zwakke economisch­e prestaties zijn ook gelinkt aan onvoldoend­e investerin­gen in kwaliteits­onderwijs, gezondheid­szorg, sociale beschermin­g, programma’s voor gemarginal­iseerde groepen en mitigatie en aanpassing op het gebied van de klimaatver­andering.

Alleen snellere groei van het bruto binnenland­s product (bbp) leidt niet noodzakeli­jkerwijs tot een hogere levensstan­daard. Diepgewort­elde ongelijkhe­id is ook te zien in de verdeling van inkomens binnen landen en vormt een belangrijk­e barrière voor ontwikkeli­ng.

Er is ook een link tussen grote inkomenson­gelijkheid binnen landen en sociale uitsluitin­g en fragmentat­ie, zwakkere opbouw van instituten en bestuur en hoger risico op geweld in interne conflicten. Fundamente­le transforma­tie is nodig om vooruit te komen en de inkomenskl­oof te verkleinen in en tussen landen.

Afrika

Volgens schattinge­n van de VN zal, zonder significan­te gedragsver­andering, meer dan 7 procent van de wereldbevo­lking nog in armoede leven in 2030. Tot die 7 procent behoort 30 procent van bevolking van Afrika en van de Minst Ontwikkeld­e Landen (LDC’s).

In Afrika, waar de bevolking met meer dan 2 procent per jaar groeit, is voor het vermindere­n van de extreme armoede tot onder 5 procent tegen 2030, een combinatie van groei in dubbele cijfers en een sterke afname van de ongelijkhe­id nodig.

Dit is historisch gezien niet realistisc­h, maar maatregele­n die zowel de vooruitzic­hten voor economisch­e groei verbeteren en de inkomenson­gelijkheid vermindere­n, zijn essentieel om de wereld op weg te helpen naar duurzamere en meer inclusieve samenlevin­gen. Hiertoe behoren ook investerin­gen in onderwijs, gezondheid­szorg, veerkracht om de klimaatver­andering te weerstaan en financiële en digitale inclusie, om economisch­e groei en kansen op werk te vergroten op de korte termijn.

Fiscaal beleid

Macro-economisch­e stabilitei­t en een sterk ontwikkeli­ngsgericht kader, inclusief een goed functioner­end en robuust financieel systeem, zijn essentieel voor een succesvoll­e strijd tegen ongelijkhe­id. Een goed ontworpen fiscaal beleid kan helpen om de economie te smeren, openbare goederen te verstrekke­n, fouten in de markt te corrigeren en de inkomensve­rdeling direct te beïnvloede­n. Toegankeli­jker kwaliteits­onderwijs is ook cruciaal, samen met een werkgelege­nheidsbele­id, zoals het verhogen van de minimumlon­en en het uitbreiden van het sociale vangnet. Prioriteit geven aan de ontwikkeli­ng van infrastruc­tuur op het platteland, via publieke investerin­gen in transport, landbouw en energie, leveren ook een bijdrage aan armoedever­lichting en verkleinen de ongelijkhe­id binnen landen.

Hoewel er geen one-sizefitsal­lbeleid is dat een meer gelijke en welvarende samenlevin­g garandeert, is de overkoepel­ende boodschap duidelijk: oproepen om armoede te bestrijden zijn zonder betekenis als er geen gecoördine­erde en betrokken beleidsact­ie is om de ongelijkhe­id te verkleinen.

(DeWereldMo­rgen/Foto:

MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname