Times of Suriname

Milieuwett­en functioner­en vooral op papier

-

Een sterke wereldwijd­e toename van het aantal milieuwett­en heeft zich niet vertaald in beter natuurbehe­er. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties, het eerst rapport in zijn soort dat dergelijke wetgeving evalueert.

Het rapport analyseert nationale wetten, regels en beleid wereldwijd. De conclusie van die analyse is dat gebrek aan politieke wil, geldgebrek, oneerlijke juridische systemen en slechte implementa­tie van wetgeving een hindernis zijn om de grote uitdaginge­n van deze tijd aan te pakken, zoals klimaatver­andering en biodiversi­teitsverli­es.

Om dit te veranderen, stelt het rapport, moet de milieurech­tsstaat versterkt worden door geregelde controles die de vooruitgan­g of teruggang in kaart brengen.

In de afgelopen tientallen jaren zijn zowel het aantal wetten als instituten in omvang gegroeid, maar de vooruitgan­g stagneerde, zegt Carl Bruch, medeauteur en onderzoeke­r aan het Environmen­tal Law Institute in Washington D.C.

Top van de Aarde

De top van de Aarde in Rio de Janeiro in 1992 werd in honderden landen gevolgd door een explosie van milieuwett­en, staat in het rapport. Milieubesc­herming werd vastgelegd in grondwette­n en er ontstonden ministerie­s van Milieu. In 2017 had ongeveer 90 procent van alle landen basiswetge­ving die het milieu tot op zekere hoogte beschermde. Die wetgeving wordt echter ondermijnd door niet-effectieve en inconseque­nte handhaving. De meeste landen voelen niet de behoefte om de wetten te handhaven, en dat geldt niet alleen voor ontwikkeli­ngslanden, zegt Bruch.

Desondanks zijn er ook succesverh­alen. Geen ander land illustreer­t dit misschien beter dan Costa Rica, dat sterk afhankelij­k is van natuurlijk­e hulpbronne­n in een regio die vaak prooi is van politieke strijd. Na tientallen jaren van ontbossing stelde de overheid in 1998 milieucont­roles in en investeerd­e miljoenen dollars in beschermin­g van biodiversi­teit.

Costa Rica heeft inmiddels zijn bosgebied verdubbeld ten opzichte van de situatie in het midden van de jaren 1980, en is hard op weg naar CO2neutral­iteit in 2021.

Moord op activisten

Het rapport wijst ook op een zorgwekken­de trend als het gaat om moorden op activisten die opkomen voor milieubesc­herming en de komst van nieuwe regelgevin­g om de invloed van burgerorga­nisaties in te perken. Tussen 2002 en 2017 verviervou­digde het aantal moorden op milieuacti­visten, staat in het rapport. Veel van hen werden gedood in afgelegen bossen in ontwikkeli­ngslanden - voornameli­jk in Latijns-Amerika en op de Filipijnen - na protesten tegen mijnbouwin­dustrie, waterkrach­tcentrales of agribusine­ss.

In de meeste gevallen werden de daders nooit vervolgd. Een slecht signaal voor de milieurech­tsstaat, zegt Bruch. “Als je het leven van mensen niet kunt beschermen, is het onwaarschi­jnlijk dat bijvoorbee­ld waterwetge­ving wel gehandhaaf­d wordt.”

Victoria Tauli-Corpuz, de speciale VN-rapporteur voor de Rechten van Inheemse Volken en niet betrokken bij het rapport, is het daarmee eens. In de afgelopen vijf jaar zag ze geen goede voorbeelde­n van wetgeving die speciaal ontworpen is om milieuacti­visten te beschermen, zegt ze.

Zelfevalua­tie

Bruch en zijn collega’s roepen landen op om een zelfevalua­tie uit te voeren als het gaat om de status van de milieurech­tsstaat, om zo hun beleid op koers te houden. Zo’n evaluatie zou uitgevoerd kunnen worden op basis van verschille­nde indicatore­n, zoals expliciete erkenning van het recht op een gezonde omgeving in de grondwet, het niveau van publieke participat­ie bij de ontwikkeli­ng van milieuwetg­eving, of het aantal overtredin­gen op het gebied van smokkel van wilde dieren en illegale vervuiling. Dergelijke evaluaties moeten echter wel transparan­t zijn, zegt Edith Brown Weiss, een advocaat en expert op het gebied van milieuwetg­eving aan de Georgetown University in Washington D.C die zelf niet meewerkte aan het rapport. “Er moet veel meer gedaan worden om een robuuste en veerkracht­ige leefomgevi­ng te creëren voor onszelf en toekomstig­e generaties. En het is niet duidelijk dat we klaar zijn voor die taak.” (DeWereldMo­rgen/ Foto: MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname